cake-garash-bg.alle.bg

Бяло сладко

Бяло сладко
Продукти: 1 кг захар, 1 кг вода, 15 г кремотартар, 15 г лимонтозу (лимонена киселина), 1 прах ванилия и сок от половин лимон.

От захарта и водата се сварява гъст сироп, към който се прибавят кремотартарът, ванилията, лимонтозуто и сокът от лимона. Готовият сироп се снема от огъня и се оставя в същия съд, в който е варен, да поизстине малко. След това с дървена лъжица започва да се бърка, като се върти безразлично на коя страна. В резултат на това сиропът започва да се сгъстява и побелява. Получава се гъста бяла каша. Готовото сладко може да се постави в буркани, като отгоре се поръсва с лимонова киселина, за да не хваща кора.

Плодово бяло сладко
Продукти: 1 кг захар, 300 г сок от ягоди или малини, вишни и др., 400 г вода, 15 г лимонтозу (ако плодовият сок е кисел, лимонтозу не се слага) и 15 г кремотартар.
Приготвя се по същия начин както обикновеното бяло сладко.

Източник: Нацко Сотиров, "Съвременна кухня. 3000 рецепти", издателство "Техника", София, 1959 г.

Бяло сладко
Съотношение на материалите:  захар 1,500 кг, гликоза  0,150 кг, вода 0,750 л, есенция роза 0,001 кг.
Добив  2,400 кг.
Начин на приготвяне.  Бялото сладко се приготвя по същия начин, както фонданът.

Източник: инж. Йосиф Петров  Чебураков, "Технология на промишленото сладкарство", изд. "Техника", София, 1976 г.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.