Масленки

Масленки

Съотношение на материалите:
брашно  0,550 кг;
захар   0,270 кг;
масло топено   0,270 кг;
есенция   0,002 кг.
Добив    1,000 кг
Маса на една масленка  0,020 кг.

Начин на приготвяне:
Замесва се ронливо тесто и се прекарва през машинка за мелене на месо. Така приготвеното тесто се разточва, след което се нарязва на правоъгълници или ромбоиди. Отгоре с вилица или назъбена точилка се оформят надлъжни ивици. Масленките се пекат при умерена температура (160 С). След изпичането се поднасят с пудра захар.

Източник:  инж. Йосиф Петров Чебураков,  "Технология на промишленото сладкарство", държавно издателство "Техника", София, 1976 г.

Масленки

Брашно  500 г;
пудра захар  250 г;
мас или топено масло  250  г;
ванилия   0,5 г;
пудра захар за поръсване  80 г.
Добив  1 кг.

Всички продукти се замесват. Получава се ронлива тестена смес, която трябва да се прекара три - четири пъти през машината за месо за да може по лесно да се измеси (събере тестото). Така приготвеното тесто се разточва с точилка на лист с дебелина около 6 мм, след което се нарязва в желаната форма. Отгоре с вилица или назъбена точилка се минава по дължината на тестото, за да се образуват ивици. Може от тестото пак с вилица да се направят фитили и се нарежат на ромбоидни парчета. Пекат се в умерена фурна (160 С). След изпичането им се наръсват с пудра захар. Масленките в студено време издържат до 15 дни, а през лятото - 10 дни.

Забележка.  От това тесто се приготвят и гъбки. Правят се топчета големи колкото орех. В средата се натискат с напръстник, потопен в какао. Изпечени може да се поръсят с пудра захар.

Източник: Мария Донева, Любомир Камберов, "Библиотека 1200 рецепти за готвача и домакинята: Десерти", издателство "Профиздат. Издателство на ЦС на профсъюзите", София, 1958 г.  (Консултанти Хр. Хаджиниколов, Г. Шишков, Н. Димитров)

Масленки

Брашно  500 г;
пудра захар  250 г;
мас   250  г;
ванилия   1 прах;
пудра захар за поръсване  100 г.

Приготвеното по-твърдо ронливо тесто се прекарва през машина за месо 2 - 3 пъти. Умесва се малко и се разточва на кора с дебелина около 6 мм и отгоре с вилица или назъбена точилка се минава по тестото, за да се образуват ивици. От тестото може да се приготвят по-дебели фитили и след като се направят на ивици, да се нарежат на ромбоидни парчета. Масленките се нареждат на тава и се пекат в умерена фурна. Поръсват се с пудра захар. 

Източник: Любомир Камберов, "Кухненски десерти", издателство "Профиздат. Издателство на ЦС на профсъюзите", 1961 г.

Бели курабии

Прясно масло  500 г;
захар  300 г;
брашно  750 г.

Претопеното и замръзнало масло се разбива добре, докато побелее. Прибавя се захарта и бъркането продължава. Накрая се посипва брашното. Когато всичко се умеси добре, оформят се кръгли питки, които се нареждат в намазана тава. Пекат се в слаба фурна, за да останат почти бели. Като поизстинат, поръсват се с пудра захар. Не е добре да се поставя много захар в тестото, защото тогава курабиите ще загубят формата си и ще станат много разлати.

Източник: д-р Георги Шишков, Стоил Вучков, "Български национални ястия", издателство "Профиздат. Издателство на ЦС на профсъюзите", 1959 г.


Масленка

Външен вид. Пастите имат ромбоидна форма. Приготвя се от изпечено еднородно маслено тесто. Отгоре са посипани с пудра захар.
Технология. Смесват се всички материали (маслото, захарта и брашното) и се омесват на месачка до еднородна маса. С точилка се разточва лист с дебелина 2 см, който се нарязва с точилка - нож на ромбоидни парчета. Пекат се при 220 С. След като изстинат, масленките се посипват с пудра захар.

Рецепта
Материали
в натура
Брашно     55,200 кг;
Захар     27,000 кг;
Топено масло   27,000 кг;
Есенция;
Всичко: 109,200 кг;
Добив:  99,972 кг.

За 100 кг готова продукция
в натура
Брашно     55,215 кг;
Захар     27,006 кг;
Топено масло   27,006 кг;
Есенция  0,080 кг;
Всичко: 109,227 кг;
Добив:  100,000 кг.

При липса на топено масло, полагаемото се топено масло за 100 кг - 27,006 кг, се заменя с прясно масло  32,934 кг,, получено по следното равенство ...
Влага на продукта  1,5 %;
Невъзвратима загуба на сухо вещество  2,248 %.

Забележка от мен: Пресметнато от мен за 1 кг  готова продукция:
в натура
Брашно   0,552(15) кг; приблизително 552 г;
Захар     0,270(06) кг; приблизително  270 г;
Топено масло   0,270(06) кг; приблизително  270 г;  или съответно  329 г прясно масло;
Есенция  0,000(80) кг;     0,8 г;
Всичко: 109,227 кг;       приблизително  1,092 кг;
Добив:  100,000 кг.           1,000 кг.

Източник: Соня Бордовска, Бекир Бекиров, Владимир Иванов, "Сборник от рецепти и разходни норми за сладкарското производство", държавно издателство "Техника", София, 1963 г.

Ромбовидни масленки

Продукти:
брашно  2 кг;
захар пудра  1 кг;
топено масло или прясна свинска мас   1 кг;
ванилиева есенция  0,002 кг

Приготовление:
Брашното, пудрата захар, мазнината и есенцията се месят, докато се образува тестото, което се разточва на лист с дебелина до 2 см. Реже се на правилни дълги фитили, от които се нарязват бисквитите в ромбовидни форми.
Пекат се в слабозатоплена до умерена пещ.

Източник: Борис Пенев, инж. Стефан Попов, "Технология на сладкарското производство", държавно издателство "Наука и изкуство", София, 1956 г.

Маслени (бели) корабии

Продукти.    
5,52 кг брашно;
2,7 кг пудра захар;
2,7 кг топено масло;
и 6 г есенция.
Добив   500 бр. по  20 г.

Начин на приготвяне.
Топеното масло и захарта се разбиват на пухкава маса. Към сместа се прибавят брашното и есенцията и се омесва тесто на ръка или с тестомесачна машина. Тестото за бели корабии трябва да се меси с топло масло и не бива да се меси с прясно масло, защото то съдържа вода и масленките стават твърди и се напукват. Тестото се разточва с точилка на платки и се разрязва с нож или ролка (ножовка) на ромбоидни парчета. Масленките се пекат в слаба фурна от 120 до 150 С. При изпичането масленките трябва да запазят белия си цвят.

Източник: С. Петров, Б. Бекиров, К. Бояджиев, Г. Петрова, "Сладкарски изделия", издателство "Техника", София, 1965 г.

Масленки (бели корабии)

Продукти: 
2,156 кг брашно бяло;
1,078 кг захар пудра;
1,078 кг масло топено краве;
4 г есенция.
Добив - 100 бр. по 40 г.

Начин на приготвяне:
Топеното масло с пудра захар се разбива на пухкава маса. Към така получената смес се прибавят брашното и есенцията. Тестото се измесва на ръка или тестомесачна машина до получаване на еднородна маса. Препоръчва се масленото тесто да се замеси с топено масло, но не с прясно, защото то съдържа много вода и масленките стават твърди и се напукват. С помощта на правоъгълна дървена рамка се формуват тестени платки, които се нарязват на парчета в желаната форма с ролков нож. Така приготвените масленки се нареждат в тави и се изпичат във фурна с температура от 130 до 150 С, след което се посипват с пудра захар. Масленките могат да бъдат изработени със свинска мас в същото съотношение на материалите.

Източник: Любомир Ангелов, Александър Бакърджиев, „Технология на сладкарското производство”, изд. „Земиздат”, 1972 г.

Бели корабии.

Продукти:
1 чаша топено масло;
2 чаши пудра захар;
1  1/2 - 2 чаши бяло брашно;
ванилия.

Приготовление:
Препърженото масло се бие със захарта в супник с дървена лъжица продължително време, докато се превърне в пяна. Прибавят се брашното и ванилията. Изсипва се върху дъска, посипана с брашно, на пласт дебел  1  1/2 - 2 см. Изрязват се полумесеци или ромбчета и се пекат в умерена пещ, без да се зачервяват. Като изстинат, се овалват в много пудра захар. Правят се само с масло. Част от тестото за бели корабии може да се оцвети с малко какао. Овалват се между пръстите малки кръгчета в смес от светлото и тъмното тесто и се пекат. Посипват се с пудра захар. Може да се приготви руло от двата пласта, сложени един върху друг. Рулото се реже на филии (охлюви), които се пекат. Посипват се с пудра захар.

Източник: М.Вълкова, Св.Константинова, "Наука за храненето. Учебник за І и ІІ курс на практическите селскостопански зимни училища", държавно издателство за селскостопанска литература, София, 1959 г

Забележка от мен: Прясното (краве) масло се разтопява до изпаряване на водното съдържание, прецежда се и после се охлажда и използва в рецептата за масленки (затова в рецептата пише топено масло!!!). Предпочита се захарта в тестото да е пудра захар няколко пъти пресята. Брашното също няколко пъти пресято и с ниско съдържание на глутен. Препоръчително е да няма влага в тях (за да не станат твърди и да се напукат!!!). Не трябва да се превишава количеството на захарта в тестото (за да не изгубят формата си!!!). След печене трябва да са запазили белия си цвят (затова се пекат в слаба фурна на посочената в рецептата температура).

Рецепта за масленки можете да намерите и в стандарта БДС 8729:1971; и изменение БДС 8729:1971/Изменение 1:1972;    изменение БДС 8729:1971/Изменение 2:1975.  Повече можете да намерите тук.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg