Паста "Витоша"

Сладко витоша

12 яйца, 150 гр. захар, 250 гр. брашно, 250 гр. маслен крем.

Приготвяне:
Яйцата се отделят. В жълтъка се поставя половината от захарта и се избива до побеляване. Белтъкът се избива до сняг с останалата захар и се съединяват белтъци с жълтъци. Размесват се леко, като се прибави и брашното. Сместа се слага в широка правоъгълна форма или тава, на тънки пластове и се пече на умерена фурна. Като се опече, нарязват се дълги ленти, широки 5 - 6 см. Формира се по следния начин: намазва се една лента с маслен крем шоколадов, върху нея се поставя втора и така се нареждат една върху друга 5 - 6 ленти, като последната се нарежда с маслен крем. От горе се разрязва по дължината косо-наведено и след това се съединяват 2-те парчета така, че да образуват триъгълник, който се поставя върху тъпата страна, а ръба остава отгоре. Страните се намазват тънко с шоколадов крем и отгоре се поръсва захар на пудра за да дава илюзия на заснежен връх.

Източник: Владо Иванов, "Готварска книга", печатница "Художник", София

Паста "Витоша"

Съотношение на материалите: 
брашно  1,260 кг;
захар   4,480 кг;
масло  3,170 кг;
яйца   47 бр.;
есенция  0,010 кг;
орехи   0,320 кг;
гликоза  0,330 кг;
масло за мазане  0,250 кг;
брашно за поръсване  0,400 кг.
Добив  10,000 кг.
Маса на една паста  0,050 кг.

Начин на приготвяне:
Вземат се 4 или 5 добуш платки, намазват се с варен маслен крем и се слепват. Получената основа се замразява, след което се нарязва на ленти с ширина до 8 см. Всяка лента се разрязва по диагонал напречно, при което се получават два отреза с формата на правоъгълни триъгълници. Триъгълниците се съединяват така, че да се получи триъгълник лежащ върху двата по къси катета и имащ за бедра техните хипотенузи. Страничните плоскости се намазват с маслен крем, който се накъдря с назъбено картонче. Панират се със ситно нарязани орехови ядки и се поръсват с пудра захар. Така оформената основа се нарязва напречно на парчета с дебелина 2 см. Пастите имат триъгълна форма. При напречен разрез се забелязват редуващи се отвесни пластове от платки и маслен крем.

Източник: инж. Йосиф Петров  Чебураков, "Технология на промишленото сладкарство", изд. "Техника", София, 1976 г.

Пасти "Витоша" (Монблан)

Продукти.
630 г брашно;
2,25 кг захар;
1,58 кг прясно масло;
24 яйца;
200 г орехови ядки;
170 г глюкоза;
и 2 г есенция.
Добив  100 бр. по 50 г.

Начин на приготвяне.
Пастите се приготвят от 5 добуш платки, които се зафилват с варен  маслен крем и оставят на хладно, за да се стегне (втвърди) кремът. Платките се нарязват на 6 ленти по 8 см широки, всяка лента се разрязва по диагонал, като разрязването започва от лявата страна. Нарязването става по следния начин. Ножът се тегли от долния ляв ъгъл към горния десен ъгъл по диагонал, така че да се образуват две триъгълни платки. Разрязаната лента се намазва с маслен крем, след което двете разрязани части се слепват така, че горе остават двата върха, а долу двете основи на триъгълника. Лентите се намазват отгоре с варен маслен крем и се накъдрят с гребенче(картонче), след което се поръсват с орехи и пудра захар.

Пасти "Витоша" (шоколадови)

Продукти.
550 г захар;
270 г брашно;
555 г прясно масло;
17 яйца;
400 г шоколад;
и 50 г олио.
Добив  43 бр. по 50 г.

Начин на приготвяне.
Пастите се приготвят от добуш платки, които се намазват с крем "Апарел". След като изстинат, за да се втвърди кремът, се нарязват по същия начин, както пасти "Витоша" (Монблан). Лентите се заливат с темпериран шоколад, разреден с олио. След като шоколадът се втвърди, лентите се нарязват на триъгълни парчета.

Източник: Славчо Петров Стоянов, Бекир Бекиров, Гергана Петрова, Константин Бояджиев, „Сладкарски изделия”, изд. „Техника”, София, 1965 г.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg