Торта салам

Торта салам

Продукти:
400 г кокосово масло или претопено и изстудено краве масло;
400 г готови бисквити;
1/2 кг пудра захар;
150 г прясно какао;
3/4 чаша мляко;
2 яйца;
1 прах ванилия;
100 г едро нарязани и слабо препечени бадеми или орехи;

Приготовление:
Към замръзналото масло се слага размитото с мляко какао, пудра захар, ванилия, бадеми и 2/3 от бисквитите, счукани на брашно. След като се разбъркат, се слагат останалите бисквити, натрошени на едро, и се размесват добре. Формира се салам посредством пергаментова хартия. Овалва се в настърган шоколад и се държи върху лед или хладилник; реже се като салам.

Източник: М.Вълкова, Св.Константинова, "Наука за храненето" , учебник за І и ІІ курс на практическите селскостопански зимни училища, Държавно издателство за селскостопанска литература, София, 1959 г.

Сладък салам

Продукти: 
150 г масло;
250 г пудра захар;
200 г орехови ядки;
120 г млечни бисквити;
2 лъжици какао;
ром или ликьор (вид по желание);
пудра захар за ръсене;
10 г нишесте.

Разбива се маслото със захарта. Към получената пяна се прибавят нарязаните ядки и бисквити. Ако сместа е много твърда, размесва се с няколко капки ром или ликьор. Ръси се какаото. От тестото се прави салам, който се изглажда с пудра захар, в която е сложено нишестето. Добре изгладеният салам се увива в пергаментова хартия, връзва се с канап и се държи на студено. Поднася се нарязан на кръгове.

Източник: Соня Чортанова, Николай Джелепов, „Нашата и световната кухня и рационалното хранене – ІІ издание”, изд. „Медицина и физкултура”, София, 1983 г.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg