Торта салам 1959

Продукти:
400 г кокосово масло или претопено и изстудено краве масло;
400 г готови бисквити;
1/2 кг пудра захар;
150 г прясно какао;
3/4 чаша мляко;
2 яйца;
1 прах ванилия;
100 г едро нарязани и слабо препечени бадеми или орехи;

Приготовление:
Към замръзналото масло се слага размитото с мляко какао, пудра захар, ванилия, бадеми и 2/3 от бисквитите, счукани на брашно. След като се разбъркат, се слагат останалите бисквити, натрошени на едро, и се размесват добре. Формира се салам посредством пергаментова хартия. Овалва се в настърган шоколад и се държи върху лед или хладилник; реже се като салам.

Източник: М.Вълкова, Св.Константинова, "Наука за храненето" , учебник за І и ІІ курс на практическите селскостопански зимни училища, Държавно издателство за селскостопанска литература, София, 1959 г.
Уебсайт в alle.bg