Торта "Таралеж"

Торта "Таралеж"

Прясно масло   100 г;
пудра захар   150 г;
смлени орехи  100 г;
галета   100 г;
яйца  8 бр.;
шоколад или какао  50 г;
бадеми за бодли  50 г;
шоколад за глазура  100 г;
Добив  900 г.

Разбива се маслото с 2/3 от захарта, прибавят се последователно един по един жълтъците, разтопеният шоколад или какаото. Разбиват се белтъците със захарта на гъста пяна. Прибавят се към жълтата смес заедно със смлените орехи и галетата. Пече се в кексова форма със заоблено дъно. Изпечената торта се изважда от формата и се залива с разтопен шоколад. Бадемите се попарват, обелват, разделят се на две половинки, нарязват се на тънки ивици и се препичат. Набождат се отгоре върху тортата като бодли.

Източник: Мария Донева, Любомир Камберов, "Библиотека 1200 рецепти за готвача и домакинята: Десерти",  издателство "Профиздат. Издателство на ЦС на профсъюзите", 1958 г.

Торта "Таралеж"

За да се разнообразят поднасяните сладкиши, от един и същ продукт по един и същ начин, но в различни форми могат да се приготвят разнообразни по вид торти и сладкиши. Така например може да се направи торта във форма на таралеж. на агне, на шапка и пр. Моделите са дадени последователно.

Продукти:
8 яйца;
8 лъжици захар на пясък;
8 лъжици брашно и хартия;

Продукти за крем:
500 г захар;
4 яйца;
400 г прясно масло;
200 г шоколад или 3 - 4 лъжици какао;
шоколадова есенция;
и 200 г бадемови ядки.

Продукти за желето:
1 л вода;
500 г захар;
1/2 лимон или лимонова киселина;
зелена боя за оцветяване на гарнитурите и пр.;
50 г желатин или 25 г агар-агар.

Приготвяне:
От първите продукти се прави пандишпанено тесто, което се пече на две части върху хартия. Получават се два правоъгълника, дълги колкото една продълговата тавичка и широки 30 см. След като се опекат, пандишпаните се навиват поотделно на руло и отвътре се намазват с шоколадов маслен крем. Отпред се изрязва изрязка, от която се прави главата на таралежа. Пандишпанените парчета се съединяват с главата посредством крем. Тялото се намазва с крем, който е оцветен с характерния цвят на таралежа. С тенекиена формичка се правят нарязани като гребен бодли. Между тях се набождат бадеми, които са обелени и разделени на две по дължината им. Всяка половина се нарязва също по дължината, подобно на клечки за обуща. Така нарязаните бадеми се пекат и се набожда тялото на таралежа. Главата се оставя без бодли, правят и се очички и уста и се оформя муцунката на таралежа. Главата се поръсва с накълцани бадеми. Таралежът се поднася върху зеленина, приготвена по следния начин: Към хладката вода се прибавя желатина или агар-агар. Когато те се разтопят, слагат се захарта и киселината. Бърка се, докато се стопят. Оцветява се и течното желе се маха от огъня. След като поизстине малко, ароматизира се и се изсипва в съд, намокрен със студена вода. Замразява се и се реже на тънки ленти, наподобяващи трева. Така получената трева се нарежда около таралежа. По същия начин се работи и агнето, само че се маже с каймак или бял фондан. С вилица се правят конци, които имитират вълна.

Източник: проф. Ив.Найденов, Соня Чортанова, "Наша кухня", държавно издателство "Наука и изкуство", София, 1955 г

Забележка от мен: Торта "Таралеж" може да се приготви и по студен начин, като вместо блат се приготви смес като за салам торта (сладък салам) в която има попарени, обелени, накълцани на ивици и опечени бадеми и се накълцват на по-дребно отново. С другата част от изпечените и накълцани на ивички бадеми се правят бодлите на таралежа. За очи и уста могат да се използват шоколадови малки бонбони.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg