"Never slam the oven door, Cakes will fall to rise no more"

"Economical cookery", Marion Harris Neil, Boston, 1918

Торти

Торта "Сахер"

Сахер торта

20 яйца, 400 гр. масло, 400 гр. шоколад, 400 гр. захар на пудра, 350 гр. пудра-сухар (Заб. галета), пакетче ванилия, 200 гр. мармалад, 200 гр. кувертюр, 200 гр. каймак.

Приготвяне:
Яйцата се отделят. Маслото се избива на пяна с 300 гр. захар на пудра. Жълтъците се слагат в маслото един по един и се продължава разбиването. Шоколадът, разтопен, се прибавя към сместа. Белтъците, разбити на сняг, се прибавят с останалата 100 гр. захар. Съединяват се със сместа, а най-после се прибавя сухарът и ванилията. Всичко това се размесва добре и се поставя в тортовата форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Пече се в умерена фурна. Изважда се и като изстине, разрязва се на два равномерни кръга, в средата на който се слага мармалад разтворен малко. Съединяват се кръговете и от горе се полива с кувертюр - шоколад (разтопен и разтворен с какао, масло или олио) за глазура. Каймакът разбит с 100 гр. захар украсява тортата отгоре.


Източник: Владо Иванов, "Готварска книга", печатница "Художник", София

Маслена торта (Сахар)

Масло  200 г;
захар  240 г;
яйца  9 бр.
ликьор  50 г;
смлени орехи  120 г;
галета  80 г;
плънка:  крем "Апарел"  150 г;
шоколад  100 г.
Добив  900 г.

Маслото се разбива със захарта на пяна. Прибавят се един след друг жълтъците, ликьорът, орехите, разтопеният на пара шоколад и се разбъркват. Отделно се разбиват белтъците на гъст сняг. Прибавят се към маслената смес заедно с галетата. Сместа се разбърква леко и насипва в тортена форма, намазана с масло. Пече се при умерена температура. След като изстине, тортата се разрязва на две части и се пълни с крема. Отгоре се намазва с мармалад и залива с шоколадова глазура. Глазурата се приготвя, като от захарта и водата се прави сироп, към него се прибавят разтопеният шоколад и маслото. Бърка се непрекъснато на тих огън или водна баня.

Източник: Мария Донева, Любомир Камберов, "Библиотека 1200 рецепти за готвача и домакинята: Десерти",  издателство "Профиздат. Издателство на ЦС на профсъюзите", 1958 г.

Торта "Сахер" - оригиналната рецепта !!!

This is the original Sachertorte recipe, obtained through the courtesy of Mrs Anna Sacher.
Cake
¾ cup (170 g) butter;
6 ½ oz (180 g) semi-sweet chocolate;
¾ cup (170 g) sugar;
8 egg yolks;
1 cup (120 g) flour;
10 egg whites, stiffly beaten;
2 tbs. apricot jam;

Icing
1 cup (225 g) sugar;
⅓ cup (80 ml) water;
7 oz. (200 g) semi-sweet chocolate;

Procedure
Preheat the oven to 275°F (140°C or Gas Mark).
Beat butter until creamy.
Melt chocolate. Add sugar and chocolate to butter; stir.
Add egg yolks one at a time. Add flour. Fold in egg whites. Grease and butter 8-9" cake tin. Pour mixture in.
Bake in oven about 1 hour. Test with toothpick or straw. Remove to a board; cool. Cut the top off and turn bottom up.
Heat apricot jam slightly and spread over top. Cover with chocolate icing, prepared as follows: Cook sugar and water to a thin thread.
Melt chocolate in top of double boiler.
Add sugar gradually to chocolate.
Stir constantly until icing coats the spoon.
Pour on top of cake.

Източник: Viennese Cooking, Olga & Adolf Hess, adapted for American use [Crown Publishing: New York] 1952 
виж  тук    и  тук       

Торта "Добуш"

Добуш платки

Съотношение на материалите:
яйца  30 бр.;
захар  0,750 кг;
брашно  0,750 кг;
масло за намазване на тавите  0,100 кг;
брашно за поръсване на тавите  0,150 кг;
вода  0,500 л.
Добив  1,800 кг.

Начин на приготвяне:
Отделят се белтъците от жълтъците и се поставят в чисти басани. Жълтъците се смесват с 0,300 кг от захарта и водата и се загряват до температура 60 - 65 С, като се разбъркват непрекъснато. След това се свалят от огъня и се разбиват до получаване на пухкава гъста светлокремава маса. Белтъците се разбиват с останалата захар до получаване на пухкава снежнобяла маса. Разбитите белтъци и жълтъци се смесват, хомогенизират се и към тях се прибавя брашното. Полученото тесто се разстила на тънки платки (с дебелина до 3 мм) със сладкарски нож върху ламаринени тави с по-нисък перваз, които предварително са намазани средно дебело с масло и леко поръсени с брашно. Платките се изпичат при температура 200 - 220 С в продължение на 5 - 10 минути, докато добият светлокафяв цвят и крехка консистенция. Изпечените платки се отлепват от тавите с помощта на сладкарски нож, докато са още топли, и се оставят да изстинат. Могат да се употребяват веднага. Ако се наложи да се запазят за по-късно, те се нареждат една върху друга, като между тях се поръсва брашно, и се съхраняват на хладно място.

Паста "Добуш" ("София")

Съотношение на материалите:
брашно  1,650 кг;
захар  5,000 кг;
масло  2,200 кг;
яйца  101 бр.;
есенция  0,010 кг;
масло за мазане на тавите 0,250 кг;
брашно да посипване на тавите  0,400 кг;
кульор за оцветяване.
Добив  10,000 кг;
Маса на една паста 0,050 кг.

Начин на приготвяне:
Приготвят се пет добуш платки, които се очистват от брашното и се слепват в една основа с шоколадово оцветен маслен крем "Апарел". Най-горната платка се взема настрана и се залива с карамелизирана захар. След като изстине, тя се поставя върху останалата основа. Основата се маркира и се нарязва на парчета.

Източник: инж. Йосиф Петров  Чебураков, "Технология на промишленото сладкарство", изд. "Техника", София, 1976 г.


Добуш торта

Продукти:
200 гр. брашно;
200 гр. захар;
и 10 яйца.

Приготовление:
Отделяме белтъците от жълтъците. Последните заедно с 1/2 от захарта и 2 лъжици вода се бъркат на огъня додето се сгорещят, след това се снемат от огъня и се бият додето изстинат. Белтъците заедно с останалата захар разбиваме в гъста пяна и ги прибавяме към жълтъците леко разбърквайки. Постепенно прибавяме и брашното като все продължаваме да бъркаме. Така получената смес печем на платки дебели до 1 см във форми намазани добре и посипани с брашно.

Маслен крем към тортата
Продукти:
500 гр. нетопено краве масло;
(неясно число) гр. захар;
150 гр. шоколад или 1 пакетче какао;
150 гр. прясно мляко;
и 2 яйца.

Приготовление:
Маслото, млякото, захарта, яйцата, какаото или шоколада, се бият на огъня от 5 до 10 минути докато заврът. Сместа се снема от огъня и остава на студено място, разбърквайки се от време на време, додето изстине и добие сиво кафяв цвят. С този крем спояваме платките, като върху най-горната изливаме приготвен карамел. Преди още последният да се е втвърдил определят се парчетата, за което си служим с гърба на ножа намазан с масло.

Приготовление на карамела:
200 гр. захар се слага на огъня като се бърка непрестанно додето добие тъмно червен цвят, снема се от огъня прибавя му се масло колкото до 1 орех, разбърква се и се излива върху платката, размазва се и отбелязва с тънкото на ножа, за да се реже добре.

Източник: Поликсена Семерджиева, Христо Семерджиев "Практическо ръководство по модерно сладкарство и част от вегетарианска кухня" 1935 г.

Добуш торта

Продукти: 200 гр. брашно, 200 гр. захар и 10 яйца.

Приготовление: Отделят се белтъците от жълтъците. Последните заедно с 1/2 от захарта и 2 лъжици вода се бъркат на огъня докато се сгорещят, снемат се от огъня и се бият докато изстинат и сгъстят. Белтъците заедно с останалата захар се разбиват до гъста пяна и се прибавят към жълтъците, леко разбърквайки ги. Постепенно се прибавя и брашното като леко се разбърква. Така получената смес се пече на платки до 1 см. във форми намазани добре и посипани с брашно. Попълва се и  гарнирва с крем "шоколад".

Приготовление на карамела: 200 гр. захар се поставя на огъня и бърка непрекъснато докато се разтопи захарта и добие тъмно червен цвят. Снема се от огъня, прибавя и се масло колкото орех, разбърква се и излива върху платката. Размазва се и отбелязва с тънкото на ножа, за да се реже добре.

Източник: Поликсена Семерджиева, Христо Семерджиев "Практическо ръководство по сладкарство и вегетарианска кухня", издателство "Кехлибаров", София, 1936 г.

Платки за добуш (също маршали)

22 жълтъка и 22 белтъка отделяме. Жълтъците бием с 100 гр. захар. Белтъците като се бият им се прибавя 300 гр. пудра захар.

Забележка: За по-доброкачествени, увеличаваме жълтъците, а съобразно това намаляваме белтъците.

Жълтъците се само разбиват добре, но не така много както при индианите. Прибавяме 150 - 200 гр. брашно. Избити добре жълтъците, с белтъците, като сипваме постепенно и останалото брашно 300 гр.. Така приготвено разстиламе върху подмазани тави и поръсени с брашно. Печеме.

Забележка: За по идеална добуш торта, слагаме 150 гр. чисто прясно масло в един тиган и го оставяме да кипне. След това прибавяме 100 гр. брашно. Разбъркваме за да се поизпържи брашното и както е така, готово горещо, с четка потопена в това стопено масло, намазваме отбелязаното с обръча място на тавата. Опечена платката, отлепяме от тавата и оставяме да изсъхне, като обръщаме. По съвсем същия начин, със същата пропорция, разтиламе по цялата табла блатове за маршали.

ІІ вид Добуш торта

9 жълтъка бити с 200 гр. захар, 9 белтъка избити на сняг, прибавя им се 100 гр. захар. Смесват се белтъците с жълтъците, прибавя им се 260 гр. брашно и 50 гр. разтопено масло. Намазват се тави с масло и се наръсват с брашно. Разтила се тестото на 7-8 платки и се пекат на силна фурна. Отделят се горещи от тавата, намазват се с маслен шоколадов крем фондан. Подравняват се добре краищата. Намазва се цялата торта със същия крем и се гарнира със същия крем като се поръсва със стърган шоколад.

Забележка: Когато искате да я направите с горена захар отгоре, оставете една платка ненамазана. Поливате я с разтопена захар без вода и отбелязвате с ножа додето е топла.

Шоколаден маслен крем фондан

В него се слага на 1/2 кг. захар - 400 гр. мляко, 100 гр. какао или шоколад. Млякото, захарта и шоколада или какаото кипват на огъня. След това се прецежда сиропа и изстудява. Размекваме 1/2 масло и постепенно се сипва върху охладнелия и млечен сироп, като не преставаме да биеме. Това е така получен чудно хубавия шоколаден крем.

Източник: Ив. Маринов, "Ръководство по сладкарство и готварство", печатница "Право", София

Добош торта

Продукти:
5 яйца;
100 гр. захар;
100 гр. брашно;
прах ванилия;
1/2 лимонова кора настъргана.

Приготовление:
Приготовлението става по същия начин посочен в рецепта "Роле".
Така приготвената смес се разстила върху гърбът на намазаната и напръскана с брашно тавичка.
Печене:
Загряване на фурната - 10 минути горно горене, 10 минути долно горене. Поставя се на 5 см от долния нагревател и се пече 15 минути на средно горене.

Така приготвена тортата се нарязва на платки, които се намазват помежду с крем "Апарел" или крем "Паризиана" и се лепят една върху друга, докато стане 5 - 6 см дебелина. Разтваря се захар (без вода) на огън и се залива всяка паста отрязана от общата маса, за да получи глазура.

Източник: Владо Иванов, Борис Пенев, "Рецепти за електро-кухня"

Добуш торта

Продукти:
яйца 5 бр;
брашно  0,100 кг;
захар 0,200 кг;
крем "Апарел"  0,500 кг;
орехи опечени кълцани  0,100 кг;
растително масло за мазане 0,020 кг;
брашно за поръсване  0,020 кг.

Приготовление:
От яйцата, брашното и 100 гр. от захарта се приготовляват 5 бр. кръгли платки по размера на торта. След като се опекат, зафилват се, намазват и залепват една върху друга с крем "Апарел". Изравняват се добре краищата, залива се с карамел, приготвен от останалата захар, след което бързо се очертава с опакото на ножа на толкова бройки, на колкото трябва да бъде нарязана тортата. Това се извършва, докато карамелът не се е втвърдил още и се поддава на очертаване. Очертаната платка се поставя върху останалите платки. Тортата се изравнява с остър нож, намазва се по външния кръг с крем и се панира с кълцаните орехи.

Добуш пасти

Продукти:
яйца  15 бр;
захар  0,300 кг;
брашно  0,425 кг;
млечно или растително масло за мазане  0,050 кг;
захар за карамел  0,300 кг;
крем "Апарел"  1,200 кг;
ванилиева или шоколадова есенция  0,003 кг.

Приготвяне:
От яйцата, 300 г. захар и 375 г. брашно се правят пет платки за добуш торти, които се пекат в тави, намазани с 50 г. масло и наръсени с 50 гр. брашно,  на силно затоплена пещ.
Четири от тези платки се зафилват добре с крем "Апарел" отгоре. Петата платка се залива и намазва бързо с карамел, приготвен от 300 г. захар, и бързо се разчертава, докато е още топла, с опакото на ножа на правилни правоъгълни части. Начертаната карамелизирана платка се поставя върху останалите намазани четири платки. Гланцирането на пастите с карамел, става по следния начин: петте платки се зафилват - залепват се една върху друга с крема, като последната остава отгоре ненамазана. Нарязват се на правоъгълни парчета и всяко парче се потапя с горната платка в разтопения карамел.

Платки за добуш, пасти, монблани, добуш торти и други

Продукти:
захар  0,720 кг;
брашно  1,050 кг;
растително масло 0,100 кг;
яйца  36 бр.

Приготовление:
Белтъците се разбиват с 600 г. захар, а жълтъците със 120 г. захар. Добре разбитите белтъци и жълтъци се смесват и към тях се прибавя 950 г. от брашното. С растителното масло се намазват, а с останалото 100 г. брашно се наръсват необходимият брой табли (с ниски стени) и върху тях се разстила сместа в пласт, дебел около 25 - 30 мм. Пекат се на силна пещ. Ако тази основа служи за торти, намазаните и поръсени табли се отбелязват с кръгъл обръч и по отбелязания кръг се разстила сместа. От така приготвените платки се оформят различните видове пасти, торти, монблани и други.

Добуш торта с шоколад - Ветрило

Продукти: 
яйца  5 бр;
захар 0,100 кг;
брашно 0,100 кг;
крем "Паризиана"  0,500 кг;
кувертюр (кухненски шоколад)  0,100 кг;
ванилиева есенция 0,002 кг.

Приготовление:
От яйцата, захарта и брашното се приготовляват добуш платки, които преди опичането се ароматизират с ванилиевата есенция. Опечените платки се зафилват с 300 г. от крема "Паризиана", като горната платка, след като се намаже, се очертава на 12 - 16 парчета. С останалия 200 г. крем се гарнира всяко очертано парче на тортата, а от кувертюра се прави кръгла платка, която се нарязва също на 12 - 16 парчета, които се поставят върху всяко очертано парче на тортата ветрилообразно.

Крем "Апарел"

Продукти:
захар  1 кг;
масло  1 кг;
яйца  15 бр;
ванилиева есенция 0,005 кг.

Приготовление:
Яйцата със захарта се разбиват при слабо затопляне дотогава, докато последната се разтвори напълно и сместа се сгъсти добре, след което се отстранява от огъня или парата и разбиването продължава до изстиването и.
В отделен съд при слабо загряване маслото (само когато маслото е твърдо) се разбива на крем и към него чрез постепенно наливане и бъркане се прибавя първата смес от яйца и захар. Така полученият крем трябва да бъде лека хомогенна смес, мазен и с ясножълт цвят. Ароматизира се с ванилия и е готов за употребяване.
Ако след тази манипулация не се получи специфичната за крема гладкост, в такъв случай последният се загрява наново леко и бърка до получаване на желания резултат.
Ако една доза крем "Апарел" не се употреби наведнъж, при второ употребление пак се загрява леко и бърка.

Крем "Паризиана"  

 

Продукти:

захар 0,500 кг;

прясно масло (краве) 0,150 кг;

гликоза 0,050 кг;

вода 0,350 кг;

шоколад натурален (кувертюр) 0,750 кг;

 

Приготовление на крема:

Захарта, гликозата и водата се варят 5 минути на слаб огън. Изваждат се от огъня, прибавя се маслото и кувертюрът, нарязан на дребно, и се бърка до пресичане, след което кремът е готов за употреба.


Източник: Борис Пенев, инж. Стефан Попов, "Сладкарско производство.Технология на сладкарското производство", държавно издателство "Наука и изкуство", София, 1956 г.

Торта "Мокка"

Мокка торта

Продукти:
10 яйца;
200 гр. орехи;
200 гр. захар;
150 гр. брашно;
200 гр. шоколад;
4 лъжици какао;
2 лъжици кафе;
1 кафяна чаша прясно мляко
и масло колкото до 1 орех.

Приготовление:
Отделят се белтъците от жълтъците. Към последните прибавяме 1/2 от захарта и се бият на огъня додето се стоплят. Снемат се и отново продължават да се бият додето изстинат. С останалата захар белтъците се избиват до гъста пяна. Към жълтъците прибавяме 1 лъжица кафе, какаото, орехите, разбъркваме леко всичко това и прибавяме белтъците. Към тая смес прибавяме постепенно, разбърквайки леко, и брашното. Сместа изсипваме в добре намазана форма и печем в умерена пещ. Гарнирваме с "млечен крем", към който прибавяме и 1 лъжица кафе. Добре опечената торта се оставя да изстине, след което се нарязва на 3 части, които трампираме, намазваме добре с крема и поставяме една върху друга. Шоколада нарязваме дребно и заедно с чашката прясно мляко го поставяме на огъня, като се бърка силно, за да се згорещи но да не ври прибавяме парченце масло, колкото орех за лъскавина. С така получената глазура намазваме гладко тортата отгоре и една част, а останалата смес правим ромбовидни квадратчета и пишем мока.

Източник: Поликсена Семерджиева, Христо Семерджиев "Практическо ръководство по модерно сладкарство и част от вегетарианска кухня" 1935 г.

Торта "Принц регент"

Торта "Принц регент"

Разтилат се тънки платки 7-8, по-тънки от добуш. Пекат се. Отлепят се още горещи, внимателно от тавата, която сме добре подмазали. След като изстинат пълним с шоколадов маслен крем. Отгоре намазваме цялата с шоколадов крем. Оплитаме от същия крем сито и наръсваме помежду със зелен барот от бадеми.
Наоколо налепваме обли листа от същото тесто, печени.

Източник: Ив. Маринов, "Ръководство по сладкарство и готварство", печатница "Право", София

Brownies

Bangor brownies

Bangor brownies

1 cup sugar;
1/2 cup butter;
2 ounces chocolate melted;
2 eggs;
1/2 cup flour;
1/2 cup walnuts;
vanilla.

Bake 1/2 inch thick and cut in squares while warm.
Mrs. B. F. Petheram

Източник: "The skaneateles cook book. Issued by the Women's Village Improvement Association", 1915.

Bangor brownies

1/2 cup butter or shortening;
1 cup granulated sugar;
2 squares chocolate, shaved;
2 eggs;
1/2 cup sifted flour;
1/2 cup chopped walnuts;
tiny pinch salt.

Melt chocolate over boiling water. Cream it with butter and sugar, add well-beaten egg-yolks, then flour, salt and nuts, and finally the well-beaten egg-whites. Drop by spoonfuls on buttered tin, leaving an inch between, and bake in moderate oven.

Източник: Sarah Jane Freese, "The sunny south and golden west cook book", 1932.

Bangor brownies

1/2 c. butter (creamed);
2 sq. chocolate (melted);
1/2 c. walnut meats;
pinch of salt;
1 c. sugar;
2 eggs;
1 c. flour;
flavor with vanilla.

Spread on buttered pan and bake in moderate oven 15 to 20 minutes and cut in squares.
Mrs. C. F. Lawton

Източник: "Lynnhurst congregational church cookbook of tested recipes", Minneapolis, Minnesota, 1920.


Peanut butter brownies

Peanut butter brownies

1/2 cup peanut butter;
1 tbsp. shortening;
1 cup sugar;
1/4 cup milk;
1 egg beaten;
1 sq. melted chocolate;
1/4 tsp. soda;
1 cup sifted flour.

Cream peanut butter, shortening together. Add sugar, beaten egg, milk and melted chocolate. Add mixed and sifted dry ingredients. Drop by teaspoonsful on greased cookie sheet. Bake for 10 min., at 375 F. Makes about 36 cookies.
Mrs. LaMont Smith, Westmoreland unit

Източник: "The Oneida County Home Bureau Cook Book", 1919 - 1949.

1-2-3-4 cake

1-2-3-4 cake

1 cup butter;
2 cups sugar;
3 cups Five Roses flour;
4 eggs;
1 cup cold water (or milk);
2 teaspoons cream of tartar;
1 teaspoon soda;
1 teaspoon vanilla.

Sift the cream of tartar and soda with the flour twice before adding. The addition of 1 cup raisins makes a pleasing variety.

Източник: "Five roses cook book", Lake of the Woods Milling Company Limited, Montreal, Canada, 1915.

1-2-3-4 Fruit cake

1 cup butter;
2 cups sugar;
3 cups flour;
1 t. baking powder;
4 eggs;
1 cup milk;
1/2 cup citron;
1 large cup raisins;
1/2 orange and lemon peel and nut meats making 1 cup of all;
1 cup dates, figs and candied cherries (1 cup in all, dredged in flour);
2 t. flavoring (lemon preferred);
salt to taste.

Bake in slow oven 1 hr. Increase heat to brown, near end of baking time. This makes 1 large loaf or 2 small ones, using 1 large tube pan is best.
Mrs. Walter Cowell

Източник: "The Cook's treasure house", the Ladies' Aid Society of the Second congregational church, Waterbury, Connecticut.


Pound cake

Pound cake

1 pound sugar;
1 pound butter;
1 pound eggs (10 eggs, shelled);
1 pound Five Roses flour (4 cups).

Cream the butter and sugar together, then add beaten whites of eggs, after the yolks, 1/2 teaspoon soda in a tablespoon milk. Put 1 teaspoon cream of tartar in flour, also a little salt. Add lastly lemon essence. Bake 30 minutes in moderate oven.

Източник: "Five roses cook book", Lake of the Woods Milling Company Limited, Montreal, Canada, 1915.

Pound cake

2 cups of butter (1 pound);
2 cups of granulated sugar (1 pound);
4  1/2 cups of sifted flour (1 pound);
10 eggs (1 pound);
1 teaspoon of vanilla;
1/2 teaspoon of lemon extract;
1/2 teaspoon of salt.

First light your oven, setting it at 300 F. Next, line two buttered loaf-cake tins with buttered white paper. The tins should be 9 by 5 by 2  1/2 inches. Sift some cake flour and measure out 4  1/2 cups of it. Sift it twice more with 1/2 teaspoon of salt. Place in sifter ready to sift into the cake batter. Now cream until very soft 1 pound of butter, then cream into it gradually 2 cups of granulated sugar. When very fluffy and light, add the well-beaten yolks of 10 eggs and beat again until very light. Now add gradually the sifted flour. When well mixed, flavor with 1 teaspoon of vanilla and 1/2 teaspoon of lemon extract. Last of all, fold in the whites of 10 eggs beaten until very stiff. Divide the batter into two parts and put it into the two paper-lined and buttered loaf-cake tins, place in a preheated slow (300 F) oven and bake slowly for about 1 hour and 10 to 15 minutes, or until it test done.

Източник: "June Platt's desert cookbook", Houghton Mifflin Company, Boston, 1942.

Honey Pound cake

1/2 cup honey;
1/2 cup sugar;
2/3 cup butter;
4 eggs;
1/3 cup milk;
2 cups cake flour;
1 teaspoon baking powder;
1/2 teaspoon salt;
1 teaspoon vanilla;
1/2 teaspoon lemon extract.

Sift dry ingredients four times. Cream butter well; add honey and beat until fluffy [5 min]. Add yolks, one at a time, and beat well after each addition [3 min]. Add flour and milk alternately and stir until batter is smooth [4 min]. Beat whites until stiff but not dry, beat in sugar and vanilla. Fold into batter [2  1/2 minutes]. Pour into well-greased loaf pan [bottom lined with wax paper]. Bake at 325 degrees F for 1 hour 10 minutes.

Източник: "California honey and how to use it", compliments of California State Beekeepers' association, souvenir book of Golden gate international exposition.

Honey raisin pound cake

1 cup raisins;
1 cup butter;
1 cup honey;
1 tsp. vanilla;
3 cups flour;
4 eggs, well beaten;
1/2 tsp. salt;
1 tsp. lemon juice;
3 tsp. baking powder;
3/4 cup chopped walnuts.

Rinse raisins, drain dry on a towel and chop fine. Sift flour, baking powder, and salt together. Cream butter with honey until fluffy. Add eggs and beat thoroughly. Add dry ingredients and blend well. Add flavorings, raisins and nuts. Mix well. Pour into greased 15 x 10 x 3 cake pan and bake at 300 degrees F for about  2 hours.

Източник: "Honey recipes from Texas", 1959.

Honey pound cake

A good pound cake can be made by using equal weights of honey, sugar, eggs, flour and butter. A little soda should be added because of the acidity of the honey, and a good flavoring is cardamom seed and orange-flower water. Or a cake similar to pound cake may be made as follows:
1 cup sugar;
3/4 cup honey;
1 cup butter;
4 eggs;
2 cups pastry flour;
1/2 teaspoon powdered cardamom seed;
1/2 teaspoon soda;
1/2 teaspoon orange-flower water.

Rub together the butter and sugar, and add the honey. Add the yolks of the eggs well beaten. Finally, add the whites of the eggs, beaten to a stiff froth, and the orange-flower water. Add gradually the flour sifted with the soda and cardamom seed. Beat the mixture for 10 minutes. Put the dough into a warm tin with high sides, and bake in a slow oven one hour.

Източник: Caroline Hunt, Helen Atwater, "Farmers' bulletin 653 - Honey and its uses in the home", Washington D.C., 1915.


Cup cakes

Gingerbread cup cakes

Gingerbread cup cakes

1/2 cup honey;
1/4 cup brown sugar;
1/4 cup molasses;
1 egg;
1/2 cup sour milk;
1/3 cup shortening;
1 teaspoon baking powder;
2 cups cake flour;
or 1  2/3 cups all-purpose flour;
1 teaspoon ginger;
1 teaspoon cinnamon;
1/8 teaspoon cloves;
1/4 teaspoon salt;
1/2 teaspoon soda.

Sift flour and measure. Sift and mix with remaining dry ingredients. Cream fat, honey, sugar, and molasses together. Add beaten egg. Add sour milk alternately with flour mixture, stirring only enough to incorporate flour. Bake in moderate oven [350 degrees F] for 25 minutes.
Yield: 16 cup cakes or 8 cup cakes and one 9 - inch layer.

Източник: "California honey and how to use it", compliments of California State Beekeepers' association, Souvenir book of Golden gate international exposition, 1939.

Beehive cupcakes

Presented by Frances Barton, General Foods Corporation

2 cups cake flour;
1  1/2 teaspoons soda;
1/2 teaspoon salt;
1/2 cup shortening;
1  1/4 cups honey;
2 eggs, unbeaten;
3 squares unsweetened chocolate melted;
water*;
1 teaspoon vanilla;
Honey frosting;
1 can (3  1/2 ounces) Baker's Angel flake coconut, toasted;
* With vegetable shortening, use 3/4 cup water. With butter or margarine, use 2/3 cup water.

Sift flour once, measure, add soda and salt, and sift together three times. Cream shortening, add honey very gradually, by tablespoons at first, beating very hard after each addition to keep mixture thick. Add one-fourth of the flour and beat until smooth and well blended. Add eggs, one at a time, beating well after each. Add chocolate and blend. Add remaining flour in thirds, alternately with water, beating very well after each addition. Add vanilla; blend. Spoon batter into greased custard cups, filling each about one-half full. Bake in moderate oven (350 F) about 25 minutes. Remove cakes of cups. Invert and cover with Honey frosting. Sprinkle with toasted coconut. Makes about 1 dozen large cupcakes.

Honey frosting

Combine in top of a small double boiler:
1 unbeaten egg white;
3/4 cup sugar;
dash of salt;
3 tablespoons water;
1 tablespoon light corn syrup;
1 tablespoon honey.

Beat about 1 minute, or until thoroughly mixed. Cook over rapidly boiling water, beating constantly with sturdy egg beater or at high speed of electric beater, 4 minutes or until frosting will stand in stiff peaks. Remove from boiling water. Add 1/4 teaspoon vanilla and beat 1 minute, or until thick enough to spread. To toast coconut, spread out thinly in shallow pan. Toast in moderate oven (350 F) 5 to 7 minutes, or until golden brown.

Източник: Harriett M. Grace, "More favorite honey recipes", American honey institute, Madison, Wisconsin, 1956.

Honey orange cup cakes

1/3 cup butter;
1 orange juice and rind;
2  1/2 cups pastry flour;
2 tsp. baking powder;
3/4 cup honey;
1/2 cup sugar;
2 eggs, well beaten;
1/4 tsp. salt;
3/4 cup broken walnut meats.

Cream the butter and add the sugar gradually. Beat in the orange juice and rind and the eggs. Mix together the flour, salt and baking powder. Stir in the broken walnut meats and mix well. Add alternately to the cake mixture with the honey and bake in cup cakes 15 to 25 minutes at 350 F. If desired, ice with Honey Meringue Icing.

Honey Meringue Icing (boiled)

1 egg white;
4 tbsp. water;
Pinch of salt;
1 cup honey;
1 tsp. cream of tartar.

Combine all ingredients and cook slowly over low heat or in a double boiler, beating constantly until mixture stands up in peaks. It may be beaten until creamy when removed from heat. This a delicious meringue topping. It does not set on the outside, but is creamy and fluffy.

Източник: Waldo Horton, Isabella S. Thursby, "Special series №66: Florida honey and its hundred uses", 1933.

Chocolate cup cakes

Chocolate cup cakes

Cream ........................... 1/2 c. fat;
                                        1 c. sugar;
Add beaten .................... 2 eggs;
                                        1 tsp. vanilla;
Mix and sift together ...... 2  1/2 c. pastry flour;
                                        2 tsp. B. P. - baking powder;
                                        1/4 tsp. salt;
                                        1/8 tsp. soda;
Add alternately with above to creamed 
egg mixture ................... 3/4 c. milk;
Add and mix well .......... 2  1/2 squares melted chocolate.

Bake in greased pans 20 minutes at 375 F. Makes 18.

Fudge icing

Mix and cook to soft ball stage     2 c. sugar;
                                                     2 tbsp. corn syrup;
                                                     3 squares chocolate;
                                                     1/2 c. milk;
Remove from fire, add ............... 2 tbsp. butter;
                                                     1 tsp. vanilla.

Beat until creamy and spread on cakes.
Mrs. C. O. Armstrong, Wymosis

Източник: "Our favorite recipes", The Youngstown Federation of Women's Clibs Inc.

Chocolate cup cakes

Mrs, Van Roy Miller

1 cup sour cream or milk;
3/4 cup sugar;
1  1/2 cups sifted flour;
1 teaspoon soda;
1 tablespoon melted butter;
2 squares melted chocolate;
1 teaspoon vanilla.

Bake in greased muffin tins at 325 F for about 1/2 hour. Makes 12.
To make a nice dessert by itself - with teaspoon scoop out center of each cake and fill with flavored whipped cream. Replace the cake cut out and then ice all over with a heavy chocolate frosting.

Източник: "Your favorite recipes", the Women's Council of the Country Club Christian Church, Kansas city, Missouri, 1937.


Chocolate chunklet cup cakes

(Mrs. Sidney Stewart, Kerrobert, Sask.)

1 cup of sugar;
1/4 cup of oil or melted shortening;
1 cup flour;
1  1/2 teaspoons of baking powder;
1 teaspoon of vanilla;
2 eggs (unbeaten);
1/2 teaspoon of salt;
Milk to fill cup (about 1/4 cup);
1  1/2 squares of chocolate.

Sift together into a bowl the sugar, flour, baking powder and salt. Cut or chop the chocolate fine - do not melt it; add it to the dry ingredients. In a measuring cup, measure the oil or the melted-and-cooled shortening; add the vanilla, drop in the unbeaten eggs, and fill the cup with milk. Add to the dry ingredients, and beat for three minutes. Bake in greased and floured muffin tins, in a moderately hot oven, 400 degrees F, twelve to fifteen minutes. Makes twelve cup cakes.

Източник: "Cook book", United Farmers of Canada, Saskatchewan section limited, 1940.


Banana cup cakes

Banana cup cakes

2 cups flour;
1/2 tsp. baking powder;
3/4 tsp. soda;
1/2 tsp. salt;
1 cup shortening;
1  1/2 cups sugar;
2 eggs, well beaten;
1/4 cup sour milk;
1 cup mashed ripe bananas;
1 tsp. vanilla.

Cream shortening. Add sugar gradually. Stir in eggs. Sift flour, salt, baking powder and soda together. Combine sour milk with mashed bananas. Add banana mixture alternately with dry ingredients to creamed mixture. Add vanilla. Beat well. Half fill crinkle cups and bake 15 minutes in a moderate oven (375 F). Ice if desired.
Mrs. G. W. Scarborough

Източник: "The King's Daughters' cook book", Clarksville, Tennessee, 1940.

Banana cup cakes

1 cup mashed bananas;
1 cup sugar;
1/2 cup butter;
2 eggs, beaten separately;
1  1/2 cups cake flour;
1 teaspoon baking powder;
1 teaspoon soda;
1 teaspoon flavoring.

Cream butter and sugar thoroughly. Add beaten egg yolks, mashed bananas. Sift flour twice with soda and baking powder (may be omitted) and add. Flavor and fold in beaten egg whites. Bake in muffin tins about 20 minutes in a moderate oven.
Mrs. May Cofer
Mrs. Jack Jones

Източник: "The Belmont cook book", published by The Independent Printing Company, Seaton, Illinois


Някои кейкове с екзотични наименования

Dark secret

3 eggs;
1 cup sugar;
1 pound dates;
1 cup walnut meats;
3 tablespoons flour;
1 teaspoon baking powder;
1 teaspoon salt.

Beat whites of eggs, add flour, baking powder, salt, nuts and dates. Beat yolks of eggs, add sugar and combine. Add vanilla. Bake 1/2 to 3/4 hour in moderate oven.
Mrs. Gordon D. Hoople

Източник: "Good shepherd cook book", Syracuse, New York, 1938.


Scripture cake

1 cup butter,                               Judges  5th,  verse 25;
3  1/2 cups flour,                       I Kings   4th,  verse 32;
3 cups sugar,                         Jeremiah   6th, verse 20;
2 cups raisins,                        I Samuel  30th, verse 12;
2 cups figs,                             I Samuel  30th, verse 12;
1 cup water,                           Genesis  24th, verse 17;
1 cup almonds,                      Genesis 43rd, verse 11;
6 eggs,                                   Isaiah  10th, verse 14;
1 tablespoon honey,              Epodus 16th, verse 21;
A pinch of salt,                      Seriticus 2nd, verse 13;
Spices to taste,                     I Kings  10th, verse 10.

Follow Solomon's advice for making good boys and you will have a good cake - Proverbs 13th, verse 14.

Източник: "Litchfield cookery. Choice recipes tested by Methodist Episcopal Church and others", Graham & Gerrard printers, Torrington, Conn., 1897.

Peter Pans

These cakes are delicious for afternoon tea and will keep a long time.
1  1/2 cups dates, cut into large pieces;
1  1/2 cups walnuts, chopped a little;
1  1/2 cups granulated sugar, creamed with
1/2 cup butter;
2 teaspoons vanilla;
1/2 teaspoon orange extract;
2 teaspoons baking powder, sifted in 1  3/4 cups white flour;
1 cup milk;
3 eggs.

This makes seventy small cakes.
Add the beaten yolks to the creamed butter and sugar and then add nuts, floured dates, extracts, a little milk and a little flour, a little more milk and a little more flour until all are stirred in, then add the whites of eggs beaten stiff. Put one teaspoon of batter in each well greased cup cake hole of the smallest cup cake pans made, bake in medium hot oven eight minutes and last of all shake in a bag containing powdered sugar.
Ruth Scott Daucer (Xi)

Източник: "Delta gamma cook book", published by Lambda Nu chapter, Minneapolis, Minnesota, 1922.

Richard the lion-hearted cake

2 cups of shelled almonds;
9 eggs;
1 cup of powdered sugar;
1  1/2 cups of grated sweet chocolate;
Pinch of nutmeg;
1 teaspoon of cinnamon;
few drops of almond extract;
Raspberry jelly;
Rum;
Confectioner's sugar.

Measure 2 cups of shelled almonds and wipe them clean on a cloth, then put them through a fine nut grinder. Beat the yolks of 9 eggs for 15 minutes, adding gradually 1 full cup of powdered sugar. Continue beating until very light. Add the almonds and 1  1/2 cups of grated sweet chocolate, a pinch of nutmeg, 1 teaspoon of cinnamon, and a few drops of almond extract. Now fold in carefully the whites of 9 eggs beaten until very stiff. Pour into an 8-by-3-inch spring-form pan which has been well buttered and floured, and bake in a moderate (375 F) oven for about 1  1/4 hours, or until an inserted straw comes out clean. When done, turn off the light in the oven, but leave the cake in to cool (opening the door in a little while), but do not remove from oven until almost cold, at which time undo the spring and remove the side of the tin. When quite cold, remove the tin from the bottom of the cake, and split it horizontally so as to form two layers. Spread 1/4 inch of raspberry jelly between the two layers. Ice with rum frosting made by stirring rum into sifted confectioner's sugar until of the right consistency to spread. About 2 cups of sugar will be required.

Източник: "June Platt's dessert cookbook", Houghton Mifflin company, Boston, 1942.


Мерни единици (американски):

lb. - фунт, паунд (от libra) = pound
16 squares chocolate = 1 lb.
1 square chocolate = 1 oz.
(1 lb. = 16 oz.)
1 lb. = 453,6 = 453, 592374 g
1 cup = 240 ml
1 tbsp. = 3 tsp.
1 cup = 16 tbsp.
1 qt. = 4 cups
1 gallon = 4 qt. = 16 cups
1 peck = 8 qt. = 32 cups
1 bushel = 4 pecks = 32 qt. = 128 cups
1 pint = 2 cups
4 tbsp. = 1/4 cup
8 tbsp. = 1/2 cup
5  1/3 tbsp. = 1/3 cup
10  2/3 tbsp. = 2/3 cup
2 tbsp. = 1 ounce

cup - c.
tablespoon - tbsp., T.
teaspoon - tsp.,t.
ounce - oz.
pint - pt.
quart - qt.
pound - lb.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg