Шприц бисквити

Бадемово тесто за шприцоване

500 гр. захар, 500 гр. смлени бадеми, 250 гр. масло, 250 гр. брашно, 2 яйца и няколко не бити белтъци, есенция по желание. Бадемите се счукват в хаван със захарта, постепенно се прибавя брашното, маслото и яйцата. Белтъците се слагат ако има нужда за да бъде по-гладко. С шприцовка се шприцоват разни формички върху намаслена тава. Пекат се на силен огън.

Източник: Ив. Маринов, "Ръководство по сладкарство и готварство", печатница "Право", София, без година на издаване (около 1940 г.)


Бисквити "Шприц"
Продукти.  500 г прясно масло, 750 г брашно, 300 г пудра захар, 5 яйца и 1 пакетче ванилия; за фондана за лепене: 500 г захар, 100 г глюкоза и 200 г вода.
Начин на приготвяне. Маслото и захарта се слагат в басан и се размекват на огън, докато се получи гъста маслена каша. След това сместа се разбива с тел или машина и към нея се прибавят едно по едно яйцата и накрая ванилията и брашното. От полученото тесто се формуват с пош и назъбена фунийка в постлани с хартия тави малки бисквити, подобни на маргаритки. Бисквитите се пекат в умерено затоплена фурна. Бисквитите се слепват с фондан и се нареждат в тави.
Забележка: Освен с фондан бисквитите могат да се слепват и с мармалад.

Източник: С. Стоянов, Б. Бекиров, К. Бояджиев, Г. Петрова, "Сладкарски изделия", издателство "Техника", София, 1965 г.
Уебсайт в alle.bg