Брецели (БГ)

Бисквити "Брецел с каймак"

Съотношение на материалите:  масло прясно  0,500 кг, кисела сметана (каймак)  0,300 кг, брашно  1,000 кг, захар пудра  0,150 кг, жълтъци  2 бр., сол  0,010 кг, настъргана лимонова кора  0,010 кг, бадемов барот  0,100 кг, захар (пясък) за гарниране  0,050 кг.

От посочените материали се замесва тесто, подобно на линцер тестото. След замразяване тестото се формува подобно на бисквитите "Шоколадов брецел". Бисквитите се намазват с разбит жълтък и се панират с бадемов барот и захар на пясък. Те имат приятен вкус на млечно масло и бадеми.

Бисквити "Шоколадов брецел"

Замесва се тесто, подобно на бисквитеното тесто линцер, с тази разлика, че в него се влагат повече яйца. Готовото тесто, което е значително по-меко, се оставя в хладилник да се втвърди за да се улесни процесът на формуването му. Втвърденото тесто се изтегля ръчно на малки фитилчета, които се заплитат в бъбрековидна форма, като свободните два края се застъпват. Този вид бисквити се формуват по-бързо със специална тенекиена формичка, но ръчно оформените са по-естетични. Пекат се при умерена температура. Изстиналите бисквити се тункват изцяло в шоколадова глазура (кувертюр), като се подреждат върху пергаментова хартия. Бисквитите "Шоколадов брецел" са с много приятен вкус на шоколад и масло.

Източник: Н. Битраков, Т. Каранешев, Хр. Хаджиниколов, Г. Любенов, Е. Конов, "Технология и пласмент на сладкарските изделия", издателство "Техника", София, 1960 г.


Бисквити "Шоколадов брецел"

Външен вид. Бисквитите имат правоъгълна форма (плетени краища) с шоколадова глазура. Пускат се в продажба в алуминиеви табли по 3-4 кг.
Технология. Приготвят се от основа от линцер тесто (ронливо), замесено от всички материали без шоколадовия кувертюр, който е за тункване. Тестото има тъмнокафяв цвят, получен от какаото. Тестото се разточва на платка с дебелина не повече от 0,5 см и се формува със специални ламаринени форми във вид на плетени краища. Бисквитите се нареждат в табли и пекат в умерена фурна при 180-200 С0След като изстинат, се тункват отгоре в шоколадова глазура, оставят се да се втвърди глазурата и се нареждат в алуминиеви табли.

Рецепта
За добив от 6,640 кг
Брашно                3,000 кг
захар                   1,000 кг
прясно масло        1,500 кг
какао на прах       0,100 кг
шоколадов кувертюр  1,200 кг
яйца                     16 бр.

За добив от 100 кг
Брашно                45,181 кг
захар                   15,060 кг
прясно масло        22,592 кг
какао на прах       1,506 кг
шоколадов кувертюр  18,072 кг
яйца                     240,964 бр.

Невъзвратима загуба вън от добива готова продукция 3%.

Източник: Соня Бордовска, Бекир Бекиров, Владимир Иванов, "Сборник от рецепти и разходни норми за сладкарското производство", издателство "Техника", София, 1963 г.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg