Кипферл (бг)
Бисквити "Кифлички с шоколад"
Продукти за тестото. 1 яйце, 500 г брашно, 150 г пудра захар, 300 г прясно масло, 2 пакетчета ванилия, 100 г шоколад за тункване и 50 г брашно за поръсване.
Добив: 1 кг.
Начин на приготвяне. Замесва се ронливо (линцер) тесто и се оставя да замръзне. След това от него се изрязват дълги ленти, които се нарязват на еднакви парченца и парченцата се формуват на малки кифлички (около 10 г едната). Едновременно с формуването бисквитите се редят в тави и след това пекат в средно затоплена фурна. След като изстинат, бисквитите се потапят до 1/3 от дължината им или само от двата края в глазура от разреден шоколад. Бисквитите се нареждат в алуминиеви тави. В 1 кг се съдържат 90-100 парченца.
Бисквити "Кифлички линцер"
Продукти за тестото. 1 яйце, 500 г брашно, 150 г пудра захар, 300 г прясно масло, 2 пакетчета ванилия, 50 г брашно за поръсване и 50 г масло за мазане на тавите.
Добив: 1 кг.
Начин на приготвяне. Замесва се средно меко тесто и се оставя да изстине. След това се разточва и нарязва на ленти, от които се формуват малки кифлички-подкови (средно по 10 г). Бисквитите се редят в тави и пекат в умерена фурна. Опечените бисквити още топли се поръсват със сито с пудра захар. Готовите бисквити се редят в тави. В 1 кг се съдържат средно 90-100 парченца.
Ванилени кифлички
Продукти. 200 г брашно, 50 г пудра захар, 50 г счукани бадеми (орехи), кората от 1/2 лимон, 3 праха ванилия, 150 г масло, 2 жълтъка; за овалване - 100 г пудра захар и 1 прах ванилия.
Начин на приготвяне. Всички продукти се омесват в умерено твърдо тесто, което се разточва на тънка кора. С ръка се правят малки кифлички и се пекат в намазана с масло тавичка. Пекат се 10-15 минути в силна фурна. Горещи се овалват в пудра захар и ванилия.
Източник: С. Стоянов, К. Бояджиев, Б. Бекиров, Г. Петрова, "Сладкарски изделия", издателство "Техника", София, 1965 г.
Бисквити маслени кифлички
Продукти:
брашно 0,500 кг
масло 0,300 кг
захар 0,150 кг
портокалова есенция 0,003 кг
колер 0,050 кг
фондан 0,500 кг
Приготовление:
Брашното, захарта, маслото и есенцията се замесват на тесто, от което се правят бисквити във форма на кифлички. Пекат се на умерено затоплена пещ.
Източник: Борис Пенев, Стефан Попов, "Технология на сладкарското производство", издателство "Наука и изкуство", София, 1956 г.