Торта "Гараш" 1935
Продукти:
250 грама млени орехи (може и лешници);
350 грама пудра захар;
10-12 белтъка;
Приготовление:
Захарта и орехите се смесват, прибавяме белтъците и бъркаме докато се образува една възрядка каша.
Разделя се и пече на 5-6 платки (като Добуш) в умерена пещ.
Веднага щом се опекат изваждат се от формата, тъй като изстинали се натрошават.
Попълват се със следния крем:
Продукти за крема
300 грама шоколад;
5 жълтъка;
500 грама захар;
1 чаша мляко;
500 грама краве масло или млечен каймак (млечна сладкарска сметана с висока масленост);
Приготовление на крема
Шоколада надробен, млякото, захарта, жълтъците и маслото се поставят общо на огъня и бъркат докато заврът (най-много 10 минути). Поставя се на студено за да изстине, а ако бързаме може да бъркаме докато изстине и добие сивошоколадов цвят. С този крем попълваме до 1/2 см (половин сантиметър) платките, закръгляваме го добре, за да се получи правилна торта. Отгоре се полирва с шоколадова глазура и гарнирва с останалия крем (с бадеми боядисани в зелена боя).
Една от най-хубавите торти.
Крем Гараш (1935)
Продукти:
750 грама захар;
1 кг. каймак;
1 ½ кг. кувертюр;
1 прах ванилия;
Приготовление:
Захарта и каймака се бъркат на огъня до завиране. Прибавя им се кувертюра предварително надробен и оставя да ври още 10 минути.
Източник: Поликсена Семерджиева, Христо Семерджиев "Практическо ръководство по модерно сладкарство и част от вегетарианска кухня" 1935 г.