Торта "Гараш" 1935

Продукти:

250 грама млени орехи (може и лешници); 

350 грама пудра захар;

10-12 белтъка;

 

Приготовление:

Захарта и орехите се смесват, прибавяме белтъците и бъркаме докато се образува една възрядка каша.

Разделя се и пече на 5-6 платки (като Добуш) в умерена пещ.

Веднага щом се опекат изваждат се от формата, тъй като изстинали се натрошават.

Попълват се със следния крем:

Продукти за крема

300 грама шоколад;

5 жълтъка;

500 грама захар;

1 чаша мляко;

500 грама краве масло или млечен каймак (млечна сладкарска сметана с висока масленост);

 

Приготовление на крема

Шоколада надробен, млякото, захарта, жълтъците и маслото се поставят общо на огъня и бъркат докато заврът (най-много 10 минути). Поставя се на студено за да изстине, а ако бързаме може да бъркаме докато изстине и добие сивошоколадов цвят. С този крем попълваме до 1/2 см (половин сантиметър) платките, закръгляваме го добре, за да се получи правилна торта. Отгоре се полирва с шоколадова глазура и гарнирва с останалия крем (с бадеми боядисани в зелена боя).

Една от най-хубавите торти.

 

 

Крем Гараш  (1935)

 

Продукти:

750 грама захар;

1 кг. каймак;

1 ½  кг. кувертюр;

1 прах ванилия;

 

Приготовление:

Захарта и каймака се бъркат на огъня до завиране. Прибавя им се кувертюра предварително надробен и оставя да ври още 10 минути.

 

Източник: Поликсена Семерджиева, Христо Семерджиев "Практическо ръководство по модерно сладкарство и част от вегетарианска кухня" 1935 г.

 

Уебсайт в alle.bg