Торта "Гараш" 1936

Гараш торта

Продукти: 250 гр. млени орехи (може и лешници), 350 гр. пудра захар и 8 белтъка.
Приготовление: Захарта и орехите се смесват, прибавят се белтъците и се бърка докато се образува една възрядка каша. Разделя се и пече на 5 - 6 платки (като добуш) в умерена пещ. Веднага щом се опекат, изваждат се от формата, тъй като изстинали се натрошват. Попълват се с крем шоколад до половин см., закръгляват се добре, за да се получи правилна торта. Отгоре се полирва с шоколадова глазура и гарнирва с останалия крем и с бадеми, боядисани със зелена боя.

Шоколадов крем

Продукти: 500 гр. захар, 5 жълтъка или 4 цели яйца, 500 гр. нетопено масло и 300 гр. кувертюр.
Приготовление: Захарта се вари, като за шам, както при белтъчният крем (щом пуска мехур и ударен се разпилява, или оставен бавно спада, то значи захарта е готова). Отделно се избиват яйцата или жълтъците и им се прибавя, по-малко, от варената захар, бърка се, за да не се спекат яйцата, шоколада предварително нарязан и маслото. Бърка се на студено докато се получи гладък и светлокафяв крем. Много е приятен на вкус.

Гараш крем

Продукти: 1/2 кгр. захар, 1 кгр. каймак, 1  1/2 кгр. кувертюр и прах ванилия.
Приготовление: Захарта и каймака се се бъркат на огъня до завиране. Прибавя им се кувертюра предварително надробен и се оставят да врят още 10 минути. Снемат се и бъркат, на студено докато се получи гладък и със светлокафяв цвят крем. Изсипва му се праха ванилията.

Източник: Поликсена Семерджиева, Христо Семерджиев "Практическо ръководство по сладкарство и вегетарианска кухня", издателство "Кехлибаров", София, 1936 г.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg