Торта "Гараш" 1939
Продукти:
150 грама орехи млени;
150 грама пудра захар;
5 белтъка;
1 супена лъжица вода;
Приготовление:
Всички продукти се размесват и след като се разтопи добре захарта се разпределя на 6 платки върху намазани и напудрени тавички, след което се пекат.
Печене:
Предварително загряване на фурната 10 минути долно горене и 10 минути горно горене. Слагат се платките една след друга във фурната и всяка платка се пече 5 минути средно горене - общо 30 минути.
Гарнировка на тортата:
Платките се зафилват една с друга с крем "Паризиана" - След като се залепат всички, изравняват се с помощта на остър нож и се поливат с темпериран кувертюр.
Върху краищата на полетата торта се наръсват зелени накълцани бадеми.
Щом като кувертюра се стегне, тортата е готова за рязане.
Източник: Владо Иванов, Борис Пенев "Рецепти за електро-кухня" 1939 г.