5. Темпериране (разтваряне) на кувертюр
Продукти:
1 кг. кувертюр;
250 гр. масло.
Приготовление:
Нарязва се кувертюра на дребни парченца и се поставят на топла водна баня. Водата на водната баня не трябва в никой случай да ври. Маслото също се разтопява отделно. Разтопени и двата продукта се смесват, като се внимава да не кипне вода. Бърка се с дървена шпатулка докато почне да се стяга. След това веднага се премества на топлата водна баня, като непрестанно се бърка. Внимава се да не се претопли. Така кувертюра е готов за поливане на торти и правене на бонбони. Ако искаме да стане гъст за шприцоване, към кувертюра се прибавят няколко капки вода.
12. Крем Паризиана
Продукти:
1/2 кг. каймак или мляко;
1/2 кг. кувертюр;
100 гр. пясък захар;
1 прах ванилия.
Приготовление:
(плоча 1200 вата)
Шоколада се настъргва с нож или на ренде, примесва се с каймака и захарта, вари се 10 м. (ключа на 3) и на прекъснат огън докато заври, като се бърка, за да не загори. След като заври, изважда се от огъня, прибавя му се ванилията и се изсипва в разлят съд, за да изстине добре. След това (както при рецепта 15 І15. Бяло сладко (фондан)І ) бърка се, за да се пресече (пресече - да изгуби жилавината си).
Консумация: 0,2 кв. ч. х 3,10 = 0,62 лв.
32. Гараш торта
Продукти:
150 гр. орехи млени;
150 гр. пудра захар;
5 белтъка;
1 супена лъжица вода.
Приготовление:
Всички продукти се размесват и след като се разтопи добре захарта се разпределя на 6 платки върху намазани и напудрени тавички, след което се пекат.
Печене:
(фурна 1500/1300 вата)
Предварително загряване на фурната 10 м. долно, 10 м. горно горене. Слагат се платките една след друга във фурната и всяка платка се пече по 5 м. средно горене - общо 30 м.
Консумация: 0,8 кв. ч. х 3,10 лв. = 2,48 лв.
Гарнировка на тортата:
Платките се зафилват една с друга с крем Паризиана - рецепта №12. След като се залепят всички, изравняват се с помощта на остър нож и се полива с темпериран кувертюр посочен в рецепта №5.
Върху краищата на полятата торта се поръсват зелени накълцани бадеми. Щом като кувертюра се стегне, тортата е готова за рязане.
Източник: Владо Иванов, Борис Пенев, "Сладкарски рецепти за електро - кухня", изд. "Електро - дом".