Торта "Гараш" 1940-те години

Пишингер торта (Гараш)

1 гр. (б.р. 1 килограм) орехи смлени, 1.200 гр. пудра захар, 200 гр. брашно, ванилия. Замесваме с белтъци, които прибавяме постепенно, докато получим гъста каша. Оставяме да стои 5-6 часа да се отпусне. След това намазваме тава с масло и посипваме с брашно. Разстиламе кръгове като за добуша, само че много по-тънки и печеме. Оставяме ги 5-6 часа да се овлажнят, като помежду пръскаме брашно, за да не се залепят едно за друго. След това ги избърсваме, с четката от брашното и намазваме със златна крема. Слагаме по 5-6 платки, една върху друга. Обрязваме ги според обръча. Намазваме навред с кремата. Заливаме наоколо и отгоре с кувертюр. Посипваме краищата с шоколаден барот.

Златна крема (паризияна)
На 1 кг. каймак, 800 гр. захар, 100 гр. гликоза и след като се стопи и кипне, слагаме 1.300 кг кувертюр. Бием след това на студено с телта, много бързо, след това бием с лъжица, така докато получим сгъстена маса и още мека разтиламе на книга. Оставяме да изстине, без да бием по натам. Режеме след това с горещ нож на желани форми и се топкуват в кувертюр за бонбони.
Забележка: Същата крема използуваме за пълнене на торти, бисквити, пети-фури.

Златна крема с какао
Сваряваме 1 кг. какао на прах, 1.200 л. мляко и 1.500 кг. захар. Разтопяваме на огъня, и оставяме да кипне. След това бъркаме до като изстине. Пълниме маршали и др. подобни сладкарски артикули.

Източник: Ив. Маринов, "Ръководство по сладкарство и готварство", печатница "Право", София, без година на издаване (около 1940 година)
Уебсайт в alle.bg