Торта "Гараш" 1958

Торта "Гараш"

Орехи  120 г;
захар  120 г;
брашно  20 г;
яйца (белтъци)  5 бр.;
масло за мазане на тавите  20 г;
брашно за поръсване на тавите  20 г;
плънка:
крем "Гараш"  600 г;
шоколад за глазиране 100 г;
олио за разредяване на шоколада 20 г;
бадеми за поръсване 10 г.
Добив  1 кг.

Приготвят се "Гараш" платки по описания вече начин с дебелина 2 мм и диаметър 18 см. Изпечените и изстинали платки се слепят с крем "Гараш", като се редуват: най-отдолу платка, върху нея слой от крем, платка - крем и т.н. Отгоре и отстрани тортата се намазва с тънък слой крем и се слага на студено да замръзне. Отделно в канче се разтопява шоколадът, разрежда се с малко олио или какаово масло и се темперира. Тортата се залива при температура 30 - 32 С на темперирания шоколад, който бързо застива, втвърдява се и си запазва гланца и цвета. Преди да се е стегнал добре щоколадът, в кръг по края на тортата се поставят ситно накълцани обелени бадеми, оцветени зелено. При нарязване на тортата ножът трябва да се топи в топла вода.

"Гараш" платки

Смлени орехови ядки  120 г;
пудра захар  120 г;
яйца (белтъци)  5 бр.;
брашно  20 г;
масло за мазане на тавите  15 г;
Добив  250 г.

Орехите, захарта, брашното и белтъците се разбъркват в канче или легенче, без да се разбиват. Получава се гъста кашообразна смес, от която се разстилат платки с дебелина около 1 мм в сурово състояние на средно дебело намазани с масло и наръсени с брашно тави. Пекат се на средна фурна (150 С). Готовите платки се съхраняват в помещения със сравнително влажен въздух, за да не изсъхнат.

Забележка.
За приготвяне на фунийки или ролки се разстилат платки със същата дебелина, слагат се във фурната за изпичане и се изваждат полуизпечени. Нарязват се на квадратни парчета с размери 7 на 7 см. Леко се овлажняват с помощта на четка и отново се слагат във фурната. След 2 - 3 минути тавата се изважда от фурната (до вратата) и едно по едно тези квадратни парченца се свиват, докато са още топли, във форма на фунийки или ролки с помощта на дървено рогче. Съхраняват се на сухо място, защото при овлажняване се деформират.

Крем "Гараш"

Шоколад кувертюр  450 г;
каймак  400 г;
захар  200 г.
Добив  1 кг.

Шоколадът се затопля и разтопява в малко казанче (съд) със заоблено дъно. Отделно се разбърква каймакът с пудрата захар, без обаче да се разбива. От каймака се сипва по малко върху разтопения шоколад, като бързо и силно се бърка с тел. Ако каймакът е много изстуден, шоколадът бързо се стяга. В такъв случай трябва да се прекъсне за момент сипването на каймак, шоколадът леко се затопли, след което се прибавя и останалият каймак. Получава се гъста, мазна, слабо пухкава тъмнокафява кремообразна смес. Кремът е готов за приготвяне на торти, пасти и др.
Този крем е нетраен (не повече от два дни), затова трябва да се консумира в деня на приготвянето му или най-късно на другия ден.

Забележка.
Същият вид крем може да се приготви и по следния начин: шоколадът, каймакът и захарта се сваряват на по-слаб огън до кипване, като през цялото време се бърка с тел по дъното на съда. Свареният крем, след като изстине, се разбива с тел, за да стане пухкав. Така приготвеният крем е по-траен.

Източник: Мария Донева, Любомир Камберов, "Библиотека 1200 рецепти за готвача и домакинята: Десерти",  издателство "Профиздат. Издателство на ЦС на профсъюзите", 1958 г.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg