Торта "Гараш" 1960

Гараш-крем по ВТУ (1960)

 

Съотношение на материалите:  масло прясно 0,100 кг, шоколад 0,280 кг, захар 0,120 кг, вода 0,100 л.

Добив: 0,550 кг.

 

Маслото, водата и захарта се смесват в подходящ съд и се затоплят до кипване. След кипването към маслото със захарта се прибавя шоколадът, нарязан на дребно, и цялата смес се разбърква до разтопяването на шоколада. Получената маса се охлажда до +10 С° и се разбива продължително до получаване на гъста слабо пухкава кремообразна маса с тъмнокафяв цвят. Този вид крем е с високи вкусови качества и е издръжлив при съхраняване. Употребява се като пълнеж за пасти, торти и др.

 

 

Гараш-крем, приготвен по студен начин (1960)

 

Съотношение на материалите:  сметана прясна 0,800 кг, шоколад натурален 0,900 кг, захар пудра 0,400 кг.

Добив: 2,100 кг.

 

Шоколадът се поставя в съд и се затопля до разтопяването му. Сметаната се смесва със захарта и на тънка струя се прибавя към разтопения шоколад, като силно се разбърква с малък разбивачен тел. Получава се гъст крем с гладка консистенция и с тъмнокафяв цвят. Този крем е по-нетраен поради влагането на каймака(сметаната) в сурово състояние.

 

 

Гараш-платки (1960)

 

Съотношение на материалите:  захар пудра 0,200 кг, орехови ядки 0,200 кг, белтъци 8 бр., брашно 0,030 кг.

Добив: 5 кръгли платки с диаметър 25 см.

 

Ореховите ядки се смилат много фино, прибавят се към тях, захарта, белтъците и брашното и се разбъркват добре. Получава се немного гъста кашичка. Тя се разстила на платки с кръгла форма върху средно дебело намазани с масло и поръсени с брашно тави. Платките се изпичат в умерена пещ до леко зачервяване. Гараш-платките се използуват в деня на производството им за пасти и торти.

 

Шоколадова торта „Гараш”  (1960)

 

Орехова маса за гараш-платки се разстила в кръгове върху тави, намазани с масло и поръсени с брашно. Изпичат се в силно затоплена фурна (200-220 С°) за 5-10 мин. Горещите орехови платки се обрязват с райф, поставят се да изстинат и се слепват в обща основа с шоколадов крем „Гараш”. Страничната и горната повърхност се зафилват с тънък слой от същия крем. Така приготвената основа се охлажда до втвърдяване на крема, след което се залива с шоколадова глазура (кувертюр). Преди да се втвърди шоколадовата глазура, горната повърхност се гарнира във формата на кръг с оцветени в зелено обелени и изпечени ситно нарязани бадемови ядки. След втвърдяването на глазурата повърхността на тортата се маркира с нож радиално на 20 еднакво големи сектора.

Тортата „Гараш” има добре изразен шоколадов вкус и аромат на орехи.

 

 

Пасти „Фунийки с гараш-крем” (1960)

 

Съотношение на материалите: крем – каймак 1,000 кг, захар 0,350 кг, кувертюр 0,900 кг, ванилия  2 праха.

От гараш-платки се приготвят фунийки подобно на паста „Плезир”. Фунийките се напълват с помощта на шприц с варен гараш-крем. Пълните фунийки се слагат в хладилник, за да се втвърди кремът, след което се потапят изцяло в шоколадова глазура. След втвърдяването на крема фунийките се обвиват откъм върха до половината в станиол.

 

 

Пури с гараш-крем

 

Съотношение на материалите за около 40 бр. – както при „фунийки с гараш-крем”.

 

Гараш-платка се нарязва на правоъгълни парчета и докато е още топла се навива във формата на кух цилиндър, който се напълва с гараш-крем. Пурите се потапят изцяло в шоколадова глазура (кувертюр). След втвърдяването на глазурата те се обвиват в станиол.

 

Пасти, приготвени от основа гараш-платки (1960)

 

Паста „Шоколадова фунийка”

 

Приготвя се тесто за гараш-платки и се разстила на тънки платки с дебелина до 2 мм върху тави, намазани с масло и поръсени с брашно. Платките се полуизпичат при умерена температура (180 С°) в продължение на 10 мин., след което се изваждат от пещта и се нарязват на квадратни парчета с дължина на страната 8 см. Нарязаните парчета отново се поставят в пещта за няколко минути при същата температура, за да се доизпекат. След това парчетата се изваждат и всяко едно от тях се обвива около малка дървена конусна формичка, при което се получават малки фунийки. Те се напълват с шоколадов маслен крем „Апарел”, оставят се на студено до втвърдяване на крема и се глазират изцяло с шоколадова глазура (кувертюр). След изстиването на глазурата връхчетата на фунийките се завиват в станиол, нареждат се полуизправени в тави и се пускат в продажба. Шоколадовите фунийки имат силно изразен вкус на шоколад и масло.

 

Паста „Шоколадова пура”

 

Начинът на приготвяне на пастите „Шоколадови пури”  не се различава съществено от начина на приготвяне на „Шоколадовите фунии” с изключение на това, че формата на тази паста е цилиндрична с дължина до 8 см и диаметър до 2 см. Глазираните с шоколад пури се гарнират напречно с помощта на малко книжно корнетче с конци от шоколад. Така оформените пасти наподобяват тютюневи пури, откъдето са получили и името си. Всяка пура се обвива до половината със станиол.

 

 

Източник: Н. Битраков, Т. Каранешев, Хр. Хаджиниколов, Г. Любенов, Е. Конов, „Технология и пласмент на сладкарските изделия”, изд. „Техника”, 1960 г.

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg