Торта "Гараш" 1961

Орехови ядки  120 гр., пудра захар  120 гр., яйца (белтъци)  5 бр.; крем „Гараш”: шоколад  300 гр., каймак  250 гр., захар  150 гр.; шоколад за глазиране  80 гр., олио за разреждане на шоколада  20 гр., бадеми за поръсване  30 гр.

 

Смлените много ситно орехови ядки, пудрата захар и белтъците се разбъркват добре. Върху намазана с мазнина и поръсена с брашно тава се набелязват пет кръга, в които се разпределя приготвената смес. Разстила се равномерно по очертанията на кръговете и се пекат в умерена фурна. Веднага след като платките се извадят от фурната, се обрязват по формата. Кремът се приготвя, като каймакът и захарта се кипнат, прибавя се нарязаният на ситно шоколад и се разбърква добре. След като шоколадът се разтопи, оставя се да замръзне. Разбива се с тел, докато сместа се сгъсти и получи по-светъл цвят. Изстиналите платки се съединяват с крема и цялата торта се намазва и заглажда с крем. Оставя се да замръзне, след което се залива с темперирания и разреден шоколад. Обелените, накълцани и оцветени слабо със зелена боя бадеми се поръсват в кръг по края на тортата. След като замръзне, нарязва се с нож, потопен в гореща вода.

 

Темпериране на шоколад за гарниране и глазура

Шоколадът се нарязва в сух съд, който се поставя в топла водна баня. Бърка се с дървена лъжица, за да се разтопи, но не напълно, като в шоколадената смес трябва да останат парчета шоколад. След изваждането на съда от топлата баня бъркането продължава и в случай, че парчетата са малко и има вероятност да се разтопят, се прибавя малко шоколад. За по-бързото охлаждане съдът може да се постави 1-2 минути в студена вода, като се бърка и се внимава да не влезе вода, защото шоколадът се сгъстява и не може да се работи с него. Така приготвеният и добре охладен шоколад се използува за шприцоване и гарниране. Ако е необходим за глазиране и потапяне на торти, пасти, бисквити, разрежда се с какао, масло или олио, след което десертите се поставят в тава с книга, за да замръзнат. Когато шоколадът не е добре охладен, посивява и трудно замръзва.

 

 

Източник: Любомир Камберов, „Кухненски десерти”, изд. „Профиздат”, София, 1961 г.

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg