Торта "Гараш" 1965

Гараш крем (1965)

Продукти.  500 гр. прясно краве масло,  1,2 кг. шоколадов кувертюр, 700 гр. захар и 500 гр. вода.

 

Начин на приготвяне.  Маслото, водата и захарта се смесват в басан и се затоплят до кипване. След това се прибавя шоколадът, нарязан на дребни парченца, и сместа се разбърква до неговото разтопяване. Полученият крем се охлажда на водна баня и разбиването продължава, докато се получи гъста, слабо пухкава тъмнокафява смес. Този крем е траен и се употребява за гарниране на гараш торти.

 

Гараш крем с топъл каймак (1965)

Продукти.  500 гр. шоколадов кувертюр, 500 гр. каймак, 300 гр. пудра захар и 100 гр. коняк.

 

Начин на приготвяне.  Затоплят се шоколадът, каймакът и захарта на слаб огън до кипване, като непрекъснато се бъркат с разбивачен тел. Кремът се изстудява на водна баня и разбъркването продължава, докато се получи пухкава тъмнокафява масленообразна смес. Приготвеният крем е траен и се употребява за гараш торти, пасти, рула и пр.

 

Торта „Шоколадова” (Гараш)  (1965)

Продукти.   8 белтъка, 20 гр. брашно, 200 гр. пудра захар, 200 гр. смлени орехи, 10 гр. масло и 10 гр. брашно за намазване и поръсване на тавите.

Продукти за шоколадовия (гараш) крем.  150 гр. захар, 200 гр. каймак, 450 гр. шоколадов кувертюр, 100 гр. шоколад за глазиране, 40 гр. какаово масло или олио, 10 гр. бадеми нарязани.  Добив 1 торта от 1,45 кг или 16 парчета по 90 грама.

 

Начин на приготвяне.  Орехите, захарта, брашното и белтъците се разбъркват в съд, без да се разбиват. От така приготвената смес се размазват 5 кръгли платки върху намазани с масло и поръсени с брашно тави и се пекат в средна фурна (от 140 до 160 градуса по целзий). След като се изпекат, се оставят да изстинат малко.

Приготвя се гараш крем, с който се слепват изпечените платки, както при торта „Добруджа”. Тортата се намазва отгоре и отстрани с гараш крем и се поставя в хладилник, за да се стегне. В отделен съд се разтопява шоколад, който се разрежда с какаово масло или в краен случай с олио. Шоколадът не трябва да се затопля повече от 30 градуса по целзий и разтопен се излива отгоре на тортата. Добре темперираният шоколад бързо застива, втвърдява се и запазва цвета и гланца си.

Преди да е застинал шоколадът, в кръг по края на тортата се поставят силно скълцани бадеми, оцветени със зелена боя.

 

Гараш платки  (1965)

 

Продукти.  200 гр. пудра захар, 200 гр. орехови ядки, смлени много ситно, 15 гр. брашно, 8 белтъка, 25 гр. масло за мазане и 50 гр. брашно за поръсване на тавите.

 

Начин на приготвяне.  Орехите, брашното и белтъците (* и захарта) се разбъркват в басанче без разбиване, докато се получи гъста кашообразна маса – тесто. От тестото се размазват кръгли платки върху тънко намазани и наръсени с брашно тави. Платките се очертават с обръч от торта. Пекат се в умерена фурна (от 140 до 150 градуса по целзий). Като се извадят от пещта, трябва веднага съвсем топли да се отлепят с помощта на плосък нож, защото, като изстинат, се трошат. От посочените продукти могат да се приготвят 6 платки.

 

Източник: Славчо Петров Стоянов, Бекир Бекиров, Гергана Петрова, Константин Бояджиев, „Сладкарски изделия”, изд. „Техника”, София, 1965 г.

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg