Торта "Гараш" 1968

Торта "Гараш"

Продукти                                      Брутно тегло  г                          Нетно тегло  г
За платки
Орехови ядки                                       200                                               200
Пудра захар                                         200                                               200
Яйца (белтъци) - 8 бр.                         200                                              200
Масло за намазване на тавата             20                                                20
Брашно за поръсване на тавата           40                                                40

За крем "Гараш"
Каймак                                                   400                                          400
Захар на пясък                                      200                                          200
Шоколад Кувертюр                               500                                          500

За глазиране
Шоколад                                                 100                                        100
Олио за разреждане на шоколада          20                                          20
Бадеми за поръсване на тортата          30                                         30
Добив:  1400 г =  16 порции по 90 г

Много ситно смлените орехови ядки, пудрата захар и белтъците се разбъркват добре. Върху намазана с масло и поръсена с брашно тава се отбелязват 5 кръга. В тях се разпределя приготвена смес и се разстила равномерно до очертанията им. Платките се пекат в умерена фурна. Веднага след като се извадят от фурната, се обрязват по формата.
Кремът се приготвя така. Каймакът и захарта се кипват. Прибавя се нарязаният на ситно шоколад и се разбърква добре. Като се разтопи шоколадът, сместа се оставя да замръзне, а след това се разбива с тел, докато се сгъсти и получи по-светъл цвят. Изстиналите платки се съединяват с крема. Цялата торта се намазва с крем, заглажда се и се оставя да замръзне, след което се залива с темперирания и разреден шоколад. Обелените, накълцани и слабо оцветени със зелена боя бадеми се поръсват в кръг по края на тортата. След като замръзне, тортата се нарязва на парчета с нож, потопен в гореща вода.

Източник: Любомир Камберов, Стоил Вучков, Захари Захариев и колектив, "Сборник готварски рецепти за заведенията за обществено хранене", издателство "Техника", София, 1968 г
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg