Торта "Гараш" 1972

Гараш крем  (1972)

 

Продукти:

1 кг захар пясък;

200 грама гликоза;

6 грама вода;  тук има печатна грешка, може би е 600 грама

400 грама масло прясно краве;

1,600 кг шоколадов кувертюр;

Добив: 3,400 кг 

 

Начин на приготвяне:

Маслото, водата, захарта и гликозата се смесват в подходящ съд и се затоплят до кипване. След това се добавя шоколадовият кувертюр, нарязан на дребни парчета, до разтопяването на шоколада, сместа се охлажда до +10 градуса и се разбива продължително до получаване на слабопухкава кремообразна маса с шоколадов цвят.

Този вид крем е висококалоричен с преобладаващ вкус на шоколад и масло. Употребява се за пълнеж на гараш торти, пасти и др. Издръжлив при съхраняване.

 

Гараш платки (1972)

 

Продукти:

20 бр. Яйчни белтъци;

600 грама орехови ядки;

600 грама захар пясък;

150 грама брашно бяло;

20 грама масло за мазане на тавите;

 

Добив – 1,400 кг (15 платки кръгли с диаметър 25 см)

 

Начин на приготвяне:

Ореховите ядки смлени или фалцирани силно, захарта и белтъците се смесват в подходящ съд до получаване на сравнително гъста орехова каша. Затопля се на нагревател и се избива с помощта на дървена лопатка до стопяване на захарта. След като получената смес напълно изстине, прибавя се брашното, като се разбърква до получаване на еднородна маса. Същата се разстила с помощта на сладкарски нож на тънки платки с дебелина 2-3 мм в кръгла форма върху тави намазани с масло и посипани с брашно. Платките се изпичат в умерена пещ 200 градуса до леко зачервяване.

За една гараш торта са необходими 8 платки. Препоръчва се да се използват в деня на производството им за направата на торти.

 

 

Източник:  Любомир Ангелов, Александър Бакърджиев, „Технология на сладкарското производство”, изд. „Земиздат”, 1972 г.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg