Торта "Гараш" 1982

Крем Гараш – за пълнене на торти  (1982)

Продукти за 1 доза:  2 ч.ч. сметана, 8 с.л. пудра захар, 250 гр. шоколад, 1 пакетче ванилия.

Шоколадът се разтопява в малък съд на водна баня и се оттегля от огъня. Сметаната се разбърква с пудрата захар (без да се разбива) и се прибавя към шоколада при енергично разбъркване с тел, докато се получи гъста и пухкава кремообразна смес. Накрая се примесва с ванилията.

Кремът не е траен и трябва да се употреби след приготвянето му или най-късно на следващия ден.

 

Торта Гараш (1982)

Продукти:  3 платки (изпечени) от тесто Женоаз; за крема – 180 гр. сметана, 90 гр. шоколад кувертюр, 200 гр. пудра захар; за глазурата – 200 гр. шоколад кувертюр, 1 с.л. какаово масло (в краен случай растително масло), 30 обелени и леко запечени бадемови ядки.

Предвиденият за крема шоколад се начупва на малки парченца в малък съд и се стопява на водна баня (топла, но не кипяща), след което се оставя да се охлади. Прибавя се постепенно и при енергично разбиване разбърканата с пудрата захар сметана. Полученият крем се разбива, докато се сгъсти, и с него се намазват и слепват тортените платки.

Шоколадът за глазурата също се начупва на парченца и се стопява на водна баня (топла, но не гореща) и при непрекъснато разбъркване се охлажда и се смесва с какаовото (растително) масло, след което се излива на равномерен пласт върху сглобената торта. Околовръст върху още меката глазура се нареждат, като се притискат, бадемите.

 

Бисквитено тесто Женоаз  (1982)

Продукти за 1 доза:  12 с.л. захар, 6 яйца, 15 с.л. брашно, 1  ¼   пакетчета масло, ½  ч.ч. ситно нарязани бадемови ядки, 2-3 с.л. сладко от портокалови кори (само плодът), 1 пакетче ванилия.

Захарта, 5-те жълтъка и цялото яйце се разбиват на водна баня, докато се получи кремообразна смес. Прибавя се чрез ръсене брашното и се примесват разтопено до втечняване, но студено масло, ситно нарязаните бадемови ядки и изцеденият плод от сладкото, нарязан на дребно. Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тава и се пече в умерено загрята фурна на „платки”, които се употребяват за торти и пасти.

 

Източник: София Смолницка, „Сладкарско изкуство”, изд. „Техника”, София, 1982 г.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg