Ястия с език

Телешки език сос "Пикант"

2 телешки езика, (За сос "Пикант": )200 гр. масло, 50 гр. брашно, 50 гр. оцет, 50 гр. доматен сос, 200 гр. кисели краставички, сол и черен пипер (и бульон).

Приготовление: Езиците се очистват от кървавите части и се варят докато омекнат. Сварени, очистват се от кожения пласт обвиващ езика, който се нарязва на тънки филийки, които се заливат със сос "Пикант".
Сос "Пикант" се приготвя по следния начин: В маслото се поставя брашно и се пържи до зачервяване. Прибавя се доматен сос, оцет и сол, пипер и се залива с бульона. Ври известно време и в него се прибавят киселите краставички, ситно нарязани.

Език миланез

1 сварен език, 200 гр. кашкавал, 50 гр. сухар, 1 чаена лъжичка червен пипер, 50 гр. брашно, 4 яйца и 300 гр. масло.

Приготовление: Езика се нарязва на тънки дълги филийки. Кашкавала се настъргва на ренде тънко  и се размесва със сухара и червения пипер. Филийките от език се овалват в брашно, потапят се в разбити яйца, овалват се в сместа от кашкавал, сухар и червен пипер и се пържат в нагорещено масло. Сервира се с разни гарнитури.

Източници: Владо Иванов, Борис Пенев, "Рецепти за електро-кухня", изд. "Електро Дом", 1939 г;
                   Владо Иванов, "Готварска книга", изд."Художник", София, 1937 г;
                   Владо Иванов, "Ръководство по готварство", София, 1937 г;
                   Захари Васов, "Готварска книга", изд."Зора", Кюстендил, 1937 г.

Език  "Полонез"

Измива се езикът и се вари в солена кипяща вода; вратното парче трябва да се изреже. Поставят се няколко зърна чер пипер, една глава лук, няколко листа магданоз. Изчиства се кожата на езика, а самият език се нарязва  на тънки парчета. Прави се каша от 2 лъжици мас и 4 лъжици брашно. Когато се зачерви, налива се 1/2 литър бяло вино и 1/2 литър от супата (бульона) в която е варен езика, сол, 2-3 парченца захар, 1 шепа сухо бяло грозде без семки (стафиди), 1 шепа бадеми, попарени и нарязани на дълги ивички. В този сос се пущат и парчетата от езика да поврят.

Източник: Райна Гешева, "Готварска книга", София, 1938 г.

Студено мешано (асорти)

Продукти: телешко месо  30 г, телешки език  30 г, телешки мозък  40 г, домати 30 г,  кисели краставички  25 г,  сос "Тартар" 40 г, сол 2 г.
Месото се сварява. Езикът се сварява и обелва. Мозъкът се сварява и се оставя да изстине в отварата. Нарязват се на тънки филийки, които се подреждат в чиния, поливат се със соса и се гарнират с резенчета  или филийки от доматите и краставиците.

Салата от език и зеленчуци

Продукти: език 75 г, картофи 40 г, моркови 12 г, яйца 1/2 бр., червено цвекло  26 г, растително масло 12 мл, оцет 8 мл, магданоз 5 г,  сол 2 г, черен пипер 0,2 г.
Езикът, морковите, картофите, цвеклото и яйцата се сваряват поотделно. Обелват се и се нарязват на ивички (яйцата на кубчета). Прибавят се подправките - сол, черен пипер, растително масло, оцет и магданоз. Всички продукти се размесват. Сместа се оформя на купчинка в средата на порционна чиния, заглажда се и се украсява с красиво изрязани форми от съдържащите се в салатата продукти.

Източник: М.Тренева, Ж.Матеева, Ц.Добрева, С.Вучков, Й.Чебураков, "Технология на храната",  изд. "Техника", София, 1975 г.


В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg