Риба

Шаран на фурна, пълнен с орехи

Продукти:  1,500 кг риба, 150 г лук, 150 г масло, 100 г доматено пюре, 150 г орехови ядки, 100 г гъби, 30 г магданоз, 100 г бяло вино, 300 г кисело мляко, 3 яйца и черен пипер.

Почистеният и измит по-едър шаран се обезкостява откъм гърба, като се разрязва с нож. Главата и върхът на опашката остават на месото. Ако шаранът е пресен, се посолява по вкус със сол и черен пипер. Лукът се нарязва на филийки и се запържва със зехтин или прясно масло, докато се позачерви. Прибавят се доматеното пюре, ореховите ядки, накълцани с нож на дъска на дребно, ситно нарязаният магданоз, топла вода и пресните гъби, нарязани на дребно. Рибата се напълва с така приготвения пълнеж и прорезът и се зашива с конец. Поставя се в тава или огнеупорна чиния, прибавя се виното и се задушава във фурната 25-30 минути. Приготвя се смес от киселото мляко и разбитите яйца. Посолява се по вкус и се залива шаранът. Оставя се във фурната да се запече, след което се сервира топъл.

Източник: Нацко Сотиров, "Съвременна кухня. 3000 рецепти", изд. "Техника", София, 1959 г.

Шаран с орехи

Дребно нарязан лук се задушава в мазнина. Прибавят се извадените от шарана и нарязани на дребно  ядки и хайвер, счукани орехови ядки, нарязан на дребно магданоз, счукан черен пипер и сол. Сместа се разбърква добре. Шаранът се напълва с плънката, след което се зашива и се поставя в намазана тава. Полива се с мазнина и малко рибен бульон и се изпича в умерено силна фурна. Поднася се цял или нарязан на порции с гарнитура от пържени картофи или с друга подходяща гарнитура.

Източник: М.Тренева, Ж.Матеева, Ц.Добрева, С.Вучков, Й.Чебураков, "Технология на храната", изд. "Техника", София, 1975 г.

Бяла риба по милански

Продукти: 1,300 кгр. риба, 1/2 чаша галета, 1/2 чаша кашкавал, 3 яйца, сол, червен пипер, 200 гр. масло, 20-30 гр. брашно.
Приготовление: Най-напред обезкостяваме рибата. Обезкостеното филе осолваме и оваляме в брашно; потапяме ги в разбити яйца и наново оваляме в галета смесена с настърган кашкавал. Пържи се докато добие розов цвят. Сервира се със сос, с тартар, с моркови и картофи.

Източник: Владо Иванов, Борис Пенев, "Рецепти за електро-кухня", изд."Електро Дом", София, 1939 г.

Шаран пълнен

1 шаран, 350 грама орехи, 350 грама зехтин, сол, пипер, един килограм брашно ръжено.
Приготвяне: Очиства се шарана. Изваждат се ядките или хайвера му и се накълцват. Накълцват се също и орехите и се размесват с ядките или хайвера от шарана. Прибавя се зехтина. Напълва се шарана - посолен. Зашива се. От ръженото брашно се измесва твърдо тесто, което се разточва и в което се увива шарана и се поставя във фурна да се пече. От зехтина се слага в тестото, когато се замесва.

Източник: Владо Иванов, "Готварска книга", София, 1937 г.

Печен шаран

Шаран  880 г, орехови ядки 200 г, лук  375 г, растително масло 125 г, лимон 100 г, стафиди 50 г, бял сух хляб 75 г, сол 20 г, чер пипер 0,5 г, дафинов лист 0,05 г.

Колкото по-едър е шаранът, толкова по-вкусен става. Рибата се почиства от люспите, перките и неизползваемите вътрешности и се измива. Посолява се и се оставя да постои 1 - 2 часа. Лукът се нарязва на тънки филийки и се запържва до порозовяване. Прибавят се и кубчета от кора бял хляб, които също се запържват, и съдът се отстранява от огъня. Слагат се измитите и накиснати бели стафиди, ореховите ядки, нарязани на ситно с нож, черният пипер, дафиновият лист и филийки от лимона. Шаранът се напълва с тази смес и се зашива. Поставя се в гювеч върху 3 - 4 пръчици и се пече залят с малко вода и растителното масло, докато остане на мазнина.

Източник: д-р Георги Шишков, Стоил Вучков, "Български национални ястия", изд."Профиздат", София, 1959 г.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg