Салати
Руска салата
Руска салата
200 гр. гъби, 200 гр. картофи, 200 гр. моркови, керевиз (целина), 200 гр. шунка, 2 сварени яйца, 100 гр. грах, 100 гр. краставици, 500 гр. майонеза.
Приготвяне: Гъбите се задушават в малко дървено масло. Картофите, морковите, керевиза, яйцата (сварени) се нарязват на ситно. Същото и шунката, граха (сварен), краставиците ситно нарязани. Всичко това се слага в 400 гр. майонеза и се размесва добре. С останалата 100 гр. майонеза сложени в корнет се украсява отгоре, гарнира се с лимон и зелена салата отстрани; може и с магданоз.
Източник: Иван Маринов, "Ръководство по сладкарство и готварство", изд. "Право", София.
Руска салата
200 гр. гъби, 200 гр. картофи, 200 гр. моркови, 200 гр. керевиз (целина), 200 гр. шунка, 2 сварени яйца, 100 гр. грах, 100 гр. кисели краставички, ябълка, 500 гр. майонеза.
Приготвяне: Гъбите се задушават в малко дървено масло. Картофите, морковите, керевиза, краставичките, сварените яйца, ябълката и шунката се нарязват ситно и граха сварен. Всичко се слага в 400 гр. майонеза и се размесва добре. Слага се в елипсовидна чиния, изглажда се и с останалата 100 гр. майонеза поставена в торба с шприц се украсява салатата, така както се намери за добре. Гарнира се с лимонови резени, зелена салата и маслини. Сервира се на сандвичи, служи и за първо ядене.
Източник: Захари Васов, "Готварска книга", Кюстендил, 1937 г.
Руска салата
200 гр. гъби, 200 гр. картофи, 200 гр. моркови, керевиз (целина), 200 гр. шунка, 2 сварени яйца, 100 гр. грах, 100 гр. кисели краставици, 500 гр. майонеза.
Приготвяне: Гъбите се задушават в малко дървено масло. Картофите, морковите, керевиза и яйцата (сварени) се нарязват на ситно; също и шунката, граха (сварен), краставиците ситно нарязани. Всичко това се слага в 400 гр. майонеза и се размесва добре. С останалата 100 гр. майонеза сложени в корнет се украсява салатата отгоре, гарнира се с лимон и зелена салата отстрани; може и с маслини.
Източник: Владо Иванов, "Готварска книга", 1937 г.
Руска салата
Продукти: Четвърт кгр. грах на зърна, 2 твърдо сварени яйца, 3-4 картофчета, 2-3 краставички, 1 глава керевиз.
Приготовление: Сваряваме зарзаватите. Нарязваме ги на кубчета и подреждаме най-красиво: - ред краставички, ред яйца майонеза, ред магданоз и т.н.
Яйца майонеза
Продукти за майонезата: 2 сурови жълтъка, 300 гр. олио, сок от 1 лимон, 1 лъжица оцет, щипка сол, щипка горчица. За гарнировка - 10 твърдо сварени яйца и малко магданоз.
Приготовление: Най-напред разбиваме жълтъците в порцеланов кастрон, след това към тях прибавяме горчицата, оцета и най-после след като разбием добре всичко, поставяме солта и олиото, което разбиваме добре. Към така приготвената майонеза най-накрая прибавяме лимоновия сок и за да побелее сипваме чаша студена вода. Тази майонеза гарнираме най-красиво с останалите продукти.
Източник: Владо Иванов, Борис Пенев, "Рецепти за електро-кухня", изд. "Електро Дом", 1939 г.
Руска салата
Продукти: 250 гр. моркови, 100 гр. керевиз, 300 гр. картофи, 50 гр. грах на зърна, 100 гр. зелен фасул, 50 гр. кисели краставички, 20 гр. капри (каперси), 150 гр. сладки ябълки, 50 гр. шунка, 30 гр. филе аншуа, 1 зелена салата, 6 яйца, 450 гр. олио, 50 гр. оцет, 1 лимон и 30 гр. горчица.
Зеленчукът за руската салата, безразлично в какво състояние - сурово или варено - се нарязва на дребни кубчета. Ябълките се нарязват сурови и не се варят. Нарязаният и сварен зеленчук и ябълките се разбъркват. Прибавят се и останалите продукти, нарязани на дребни кубчета (твърдо сварените яйца, краставиците, шунката и филето аншуа). Каприте се пускат цели. Слага се сол по вкус и черен пипер по желание. Всичко се разбърква добре с приготвената отделно по-гъста майонеза от олиото, оцета, лимона, горчицата и 3 от яйцата. В зеленчука не трябва да има вода. Ако руската салата се слага във форма, формата се облицова с желе, а в салатата се прибавя малко разтворен желатин. Оставя се на студено за да стегне. Когато се поставя в чиния, тя се гарнира по желание с майонеза, яйца, домати и др.
Източник: Нацко Сотиров, "Съвременна кухня. 3000 рецепти", изд. "Техника", София, 1959 г.
Салати от червен боб
Цители лобио нигвзит (красная фасоль с орехами)
Блюдо холодное
Наименование продуктов Брутто (гр.) Нетто (гр.)
Фасоль красная 60 60
Лук репчатый 20 16
Масло растительное 10 10
Орехи гръцкие очищенные 30 30
Зелень укропа 5 3
Зелень мяты 5 3
Уксус винный 20 20
Перец 0,05 0,05
Соль 3 3
Выход: 200;
Перебранную, промытую фасоль отваривают до готовности, откидывают на сито и охлаждают холодной водой. При отпуске кладут в салатники и поливают подливкой.
Приготовление подливки. Толченые орехи разводят винным уксусом, добавляют пассерованный лук, соль, перец, зелень и все хорошо смешивают.
Източник: В.И.Схиртладзе, С.И.Месропян, „100 блюд грузинской кухни”, издателство „Госторгиздат”, Москва, 1940 г.
Киркашлоби (протертая фасоль с орехами, блюдо холодное)
Наименование продуктов Брутто (гр.) Нетто (гр.)
Фасоль красная 100 100
Лук репчатый 20 16
Орехи гръцкие очищенные 30 30
Зелень петрушки 5 3
Уксус винный 10 10
Перец 0,05 0,05
Соль 3 3
Выход: 250;
Сваренную до мягкости фасоль протирают через сито, а затем кладут в посуду. Добавляют толченые орехи, мелко нашинкованный лук, соль, перец, поливают уксусом и все хорошо смешивают. При отпуске перекладывают в салатники и посыпают зеленью.
Източник: С.И.Месропян, В.Н.Чуринова, „100 блюд армянской кухни”, издателство „Госторгиздат”, Москва, 1939 г.
Шопска салата
Шопска салата
Пиперки 80 60 40 30
Домати 50 30 43 26
Малки пиперки 10 10 8 8
Краставички 20 20 16 16
Олио 15 10 15 10
150 120
Оцет 10 8 10 8
Сол 3 2 3 2
Магданоз 5 5 4 4
Лук 25 25 20 20
Пиперките се изпичат, почистват се от семето и кожата и се нарязват на дребно. Доматите, краставичките и малките пиперки се нарязват на дребно и всичко се размесва. Подправят се с лук, магданоз, оцет, сол и олио.
Източник: Христо Георгиев, Нено Димитров, Захари Захариев, Иван Илиев, инж. Тодор Чернев, "Сборник рецепти за кулинарни изделия в предприятията за обществено хранене", държавно издателство "Наука и изкуство", София, 1956 г. (консултанти Илия Пашин, Димитър Йорданов)
Шопска салата
Продукти:
пиперки 60 г;
домати 59 г;
краставици 50 г;
сирене 10 г;
лук 15 г;
люти пиперки 10 г;
растително масло 12 мл;
оцет 8 мл;
сол 2 г;
магданоз 5 г;
Приготвя се, както шопска салата от сурови зеленчуци, но пиперките и част от лютите пиперки се опичат, обелват се и се почистват от семената и дръжките. Украсяват се с цели люти пиперки, розички от домати и магданоз.
Източник: М.Тренева, Ж.Матеева, Ц.Добрева, С.Вучков, Й.Чебураков, "Технология на храната", държавно издателство "Техника", София, 1975 г.
Шопска салата
Рецепта №1 за 10 порции
Продукти
в килограми Брутно тегло Нетно тегло
Пиперки 0,8 0,5
Домати 0,4 0,34
Краставици 0,2 0,16
Лук 0,24 0,2
Лютиви пиперки 0,1 0,065
Растително масло 0,12 0,12
в грамове:
Оцет 80 80
Сол 30 30
Магданоз 50 40
Тегло на една една готова порция в грамове 150;
Рецепта №2 за 10 порции
Продукти
в килограми Брутно тегло Нетно тегло
Пиперки 0,54 0,35
Домати 0,3 0,25
Краставици 0,2 0,16
Лук 0,2 0,17
Лютиви пиперки 0,1 0,065
Растително масло 0,1 0,1
в грамове:
Оцет 60 60
Сол 20 20
Магданоз 40 30
Тегло на една една готова порция в грамове 120;
Забележка от мен: В таблицата има стойности и за 20 и 50 порции - умножете стойностите за 10 порции по 2 и по 5.
Опечените и обелени малки и големи пиперки се нарязват на дребно; доматите и краставиците - на кубчета, а лукът на тънки филийки и леко се смачква с ръка. Магданозът се нарязва на дребно. Така приготвените зеленчуци се разбъркват. При поднасяне салатата се залива с растително масло и оцет.
Източник: Стефан Бояджиев, Захари Захариев, д-р Георги Шишков, "Сборник готварски рецепти за заведенията за обществено хранене", издателство "Профиздат. Издателство на ЦС на профсъюзите", 1960 г.
Шопска салата
Продукти Брутно тегло, г Нетно тегло, г Тегло на готовата продукция, г
Пиперки Сиврия, печени 60 24
и почистени от семките
и кожицата
Пиперки сурови 32 24
Домати червени 59 50
Краставици обелени 35 29
Сирене 10 10
Лук 15 12 150
Лютиви пиперки, печени 9 5
и почистени от семките
и кожицата
Лютиви пиперки сурови 5 3
Растително масло 12 12
Оцет 5 5
Сол 2 2
Магданоз 5 3
Добив: 150 г;
Малките лютиви пиперки и част от големите пиперки, които са предварително опечени и обелени, се нарязват на дребни късчета. Към тях се прибавят оставените сурови пиперки, също нарязани на късчета, както краставиците и доматите, нарязани на кубчета. Лукът, нарязан на филийки и стрит със сол, се прибавя заедно с нарязания на дребно магданоз. Всичко се разбърква добре. Преди поднасяне салатата се поръсва със сол и се залива с растително масло и оцет. Най-отгоре се настъргва сиренето.
Забележка: Салатата може да се приготви само от сурови пиперки, разцепени на две или нарязани на дребно.
Източник: Любомир Камберов, Илия Пашин, Захари Захариев, Стоил Вучков и др., "Сборник готварски рецепти за заведенията за обществено хранене", издателство "Техника", София, 1968 г
Салата шопска с лук и сирене
Домати пресни 41 35
Краставици обелени 50 40
Краставици необелени 42 40
Лук кромид 24 20
Магданоз 6 3
Растително масло 12 12
Оцет 8 8
Пиперки печени 62 30
Люти чушки 5 4
Сол 2 2
Сирене 31 30
Добив: 180 г;
Начин на приготовление:
Печените пиперки се обелват, нарязват се на дребни парчета, доматите и краставиците на кубчета, лукът на тънки филийки и леко се смачква, магданозът и лютата чушка се нарязват на дребно. Така приготвената салата се разбърква, поставя се в чиния, овкусява се и отгоре се настъргва сиренето.
Забележка: Лютата чушка може да се сервира и цяла, забодена върху сиренето.
Салата шопска без лук със сирене
Домати пресни 65 55
Краставици обелени 50 40
Краставици необелени 42 40
Пиперки печени 62 30
Растително масло 12 12
Оцет 8 8
Магданоз 6 3
Сол 2 2
Люти чушки 5 4
Сирене 31 30
Добив: 180 г;
Начин на приготовление:
Начинът на приготовление е същият, като на шопска салата с лук и сирене.
Шопска салата без зелени пиперки със сирене
Домати пресни 59 50
Краставици обелени 38 30
Сирене 31 30
Лук 18 15
Лютиви пиперки 5 4
Растително масло 12 12
Оцет 8 8
Сол 2 2
Магданоз 6 3
Добив: 150 г;
Начин на приготовление:
Приготвя се като шопска салата без лук със сирене.
Шопска салата с печени пиперки и сирене
Пиперки сиврия, 62 30
печени и почистени
от кожицата и семките
Пиперки сурови 50 30
Домати пресни 65 55
Краставици обелени 38 30
Сирене 31 30
Лук 18 15
Люти пиперки 5 4
Растително масло 12 12
Оцет 8 8
Сол 2 2
Магданоз 6 3
Добив: 180 г;
Начин на приготовление:
Опечените пиперки се обелват, почистват се от семките и се нарязват на дребно, краставиците и доматите, след като се почистят, се измиват и се нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на филийки и се стрива със сол. Така нарязаните продукти се разбъркват, прибавя се ситно нарязан магданоз и сол. В подходяща чиния или салатиера се поставя готовата салата, овкусява се и върху нея се настъргва сиренето, лютата чушка се реже на две и се поставя върху сиренето.
Източник: Димитър Мошлев, Павлина Попова, Кирил Божилов и др., „Рецептурник-готварство и сладкарство”, изд. „Техника”, София, 1970 г.