бисквит "Котешки език" - ланг де ша
френски Langue de chat (ланг де ша) - котешки език
Продукти: 3 сурови белтъка от яйца, 100 г пудра захар, 100 г брашно и 100 г масло.
Маслото се смесва със захарта и се разбива на пяна. Белтъците се избиват на сняг, след което се прибавят при маслото. Прибавя се и брашното и се разбърква добре. Поставя се в торбичка с гладък шприц широк над 1 см, и се шприцова върху тава, намазана с масло и поръсена с брашно, на продълговати 4-5 сантиметрови формички. Пекат се в средно гореща фурна 8-10 минути до получаване на златист цвят. Служат за гарнитура на сладолед, за облицовка на торти и други.
Източник: Нацко Сотиров, "Съвременна кухня. 3000 рецепти", издателство "Техника", София, 1959 г.
Бисквити "Трепетлика" (лангдеше)
Продукти:
1. яйца - белтъци, 6 бр. 150 г
2. захар пясък 400 г
3. захар пудра 50 г
4. брашно 500 г
5. каймак (млечна сладкарска сметана) 200 г
6. мляко прясно 300 г
7. ванилия пакетчета 2 бр.
8. масло за тавите 20 г
9. брашно за тавите 40 г
"Гараш" крем за слепване 1000 г
шоколад за напръскване 50 г
Добив: 2200 г
Технология. Каймакът се разбива с пудра захар. Смесваме го с млякото, брашното и ванилията до получаване на рядка смес. Към тази смес прибавяме избития белтък с пясък захар до получаване на еднородна смес. Оформяме малки бишкоти (котешки езичета) върху намазана с масло и поръсена с брашно тава. Пекат се на умерена фурна. Опечени изстинали, ги слепваме по 2 с избития "Гараш" крем. Напръскваме ги с шоколад и сервираме. Съхраняват се на хладно място.
Източник: Димитър Мошлев, Павлина Попова, Кирил Божилов и др., "Рецептурник - готварство и сладкарство", издателство "Техника", София, 1970 г.
Бисквити ланг де ша
10 белтъци избиваме и им прибавяме 400 гр. захар пудра. В отделен съд слагаме 1/2 кг. каймак небит, като разбъркваме и една част от брашното, 300-350 гр. Образува се рядка каша. След това избитите белтъци прибавяме към каймака и разбъркваме като сложим и останалото брашно. Намазваме нагорещените тави. За още по-сигурно, намазват се тавите с чист восък, за да не се разливат бисквитите.
1. Изливаме на разстояния една от друга на около 3-4 см., а дълги на около 5 см. Печеме на силна фурна. Щом се позачервят краищата, (а в средата да бъдат бели) с палета (ножа) ги изваждаме от тавата.
2. Изливаме топки на разстояние една от друга с 4 см. на големина колкото орех. След като се опекат те получават обла форма. Още топли прищипваме едната страна и така представляват като ушички.
3. От същото тесто можем да приготвим и торта, наречена Принц Регент.
Друг вид котешки езици
10 белтъци бити слага им се 350 гр. пудра захар, в 420 гр. брашно се слага 500 гр. не бит каймак и малко ванилия. Двете смеси се разбъркват поотделно и после се смесват всички на едно, изливат се на тави намазани с чист восък, изливат се на тънки пръчици 6 см. дължина и на разстояние една от друга, защото във фурната се разливат, разлепят се горещи.
Забележка: Ако тестото не се разлее на тавата, когато се пече слага му се още малко мляко.
Източник: Ив. Маринов, "Ръководство по сладкарство и готварство", печатница "Право", София, без година на издаване (около 1940 г.)
Бисквити ланг де ша
Продукти:
брашно 1,100 кг
захар 1 кг
масло 0,200 кг
прясно мляко 0,750 кг
или 100 г мляко на прах и 750 г вода
белтъци 14 бр.
растително масло 0,050 кг
ванилиева есенция 0,002 кг
Приготовление:
700 г захар, маслото и млякото се разбиват на крем. Към него се прибавят с леко бъркане предварително разбитите белтъци с останалата захар, след което при леко бъркане се прибавят брашното и есенцията.
С растително масло се намазват тавите и се поръсват с останалото брашно. Тази смес се приготвя в продълговати форми подобно на езичета и се пече на умерено затоплена пещ.
Източник: Борис Пенев, Стефан Попов, "Технология на сладкарското производство", издателство "Наука и изкуство", София, 1956 г.
Котешки езици
750 гр. мляко;
200 гр. прясно масло;
1 кгр. захар на пудра;
14 белтъка;
ванилия;
кора от лимон;
1 кгр. брашно.
Приготвяне:
800 гр. от захарта се разбива заедно с маслото на пяна. Прибавя се млякото и се бърка. Слага се брашното, което се размесва добре. Белтъците разбити на сняг се прибавят към горната смес, също и настъргана кора от лимон и всичко това се размесва добре. От тая смес се дресират продълговати и кръгли формички, които се пекат в умерена фурна, поставени в тава, намазани с масло. От кръглите формички се свиват, докато са още топли, фунийки, които служат за украса. Обаче, ако се поднасят за сладки украсяват се с разтопен шоколад. От тая смес, трябва да излязат около 200 парчета.
Източник: Владо Иванов, "Готварска книга", печатница "Художник", София