бишкоти
Бишкоти
Продукти: 5 яйца, 150 г захар, 170 г брашно и 30 г нишесте.
Отделят се жълтъците, смесват се с половината от захарта и се бъркат с тел до сгъстяване и побеляване. Белтъците се избиват отделно на сняг, като им се прибавя постепенно останалата захар, след което се поставят при жълтъците. Прибавя се и брашно, смесено с нишестето и леко се разбърква. Получената смес се поставя в торбичка с гладък шприц и върху книга се шприцоват бишкотите. При шприцоването се подреждат едно до друго в два или три реда в зависимост от големината на фурната. Поръсват се с пудра захар и се пекат на слаба фурна 30-35 минути, след което се оставят да се изсушат. Служат за поднасяне с чай, а също и за облицовка на шарлоти и др.
Забележка: Удебеляването в двата края на бишкотите се получава при шприцоването, като се пуска повече смес или пък се минава на два пъти. Бишкотите се правят с дължина около 10 см.
Източник: Нацко Сотиров, "Съвременна кухня. 3000 рецепти", издателство "Техника", София, 1959 г.
Бишкоти
Продукти:
1. яйца 40 бр. 1720 г
2. захар 1500 г
3. брашно 1600 г
4. ванилия пакетче 4 бр.
5. захар пудра 200 г
6. масло за тавите 30 г
7. брашно за тавите 50 г
Добив: 4000 г
Технология: Приготовляват се от индиана мас, като жълтъците се избиват с 1/3 от захарта до сгъстяване и побеляване. Белтъците се избиват с останалата захар, докато се получи гъста снежна маса. Към избития белтък се прибавят избитите жълтъци и с помощта на решетъчна лъжица се съединяват. Прибавя се брашното с ванилията и се бърка до получаване на еднородна смес. Същата се шприцова с кръгъл шприц върху намазаната с масло и поръсена с брашно тава. Размерите на бишкотите трябва да бъдат с дължина около 6 см и ширина 2 см. Поръсват се с пудра захар, като след това се обръща тавата да падне излишната захар. Пекат се в умерена фурна. След изпичане се отлепват от тавата с помощта на шпакла или нож.
Източник: Димитър Мошлев, Павлина Попова, Кирил Божилов и др., "Рецептурник - готварство и сладкарство", издателство "Техника", София, 1970 г.