дребни сладки Прасковки 1959
Продукти:
4 яйца;
4 кафени чаши захар;
2 кафени чаши олио;
2 кафени чаши мляко;
1 лъжичка амонячна сода;
ванилия;
брашно;
Приготовление:
Разбиват се яйцата със захарта, млякото, олиото. Прибавя се брашното, за да се получи гъста каша. Слага се сода и се оставя да постои 2-3 часа. След това се замесва средно твърдо тесто, формират се топчета, колкото орех. Слагат се в слабо намазана тава с равно дъно. Пекат се до розово. Като изстинат, се издълбават от долната страна, пълнят се с крем от мармалад, като се слага бадемова ядка. Слепват се по две с помощта на белтък. Боядисват се в слабожълто или розово в рядък оцветен захарен сироп и се овалват в захар или се потопяват в рядък врящ сироп и след това се овалват в оцветена захар.
Източник: М.Вълкова, Св.Константинова, "Наука за храненето", учебник за І и ІІ курс на практическите селскостопански зимни училища, Държавно издателство за селскостопанска литература, София, 1959 г.