Реване
"Реване"
Продукти:
10 яйца;
50 гр. пудра захар;
лимонена кора;
180 - 200 гр. грис (пшеничен);
2 чаши захар;
3 чаши вода.
Приготвя се пандишпаново тесто с 50 гр. захар. Пече се до розов цвят. След като изстине, нарязва се и се залива с врящ рядък захарен сироп. Завива се да се задуши.
"Реване"
Разбиваме 8 жълтъка и в тях, постепенно, като бъркаме с лъжицата непрекъснато, прибавяме 1 чаена чаша грис.
После изсипваме снегът от 8 белтъка, разбъркваме лекичко и получената смес изсипваме в тава, намазана с масло и малко затоплена.
Печем на фурна или у дома, в пещта. Когато се изпече, поливаме реването с предварително приготвен доста гъст сироп от захар. При поливането сиропът трябва да бъде горещ, а реването студено.
Източник: "Изпитани рецепти за сладки"
Реване
Реване може да се приготви по два начина.
По единия начин жълтъците и белтъците се разбиват поотделно (както при пандишпановите блатове), а по другия начин - белтъците и жълтъците се разбиват заедно.
За разлика от пандишпановите блатове на тестата за реване се слага сравнително по-малко брашно, при което се получава леко тесто с по-голяма шупливост.
Тези качества позволяват на реването да поглъща максимално количество сироп.
Изпичането на тестото става в тави, застлани с хартия, при температура около 180 С до получаване на златисточервен цвят на горната повърхност.
След изстиването хартията се отстранява и основата се нарязва на квадратни, правоъгълни, ромбоидни или с друга форма парчета, които се напояват обилно със затоплен до 30 - 40 С захарен сироп, ароматизиран с лимонова или друга есенция.
Паста "Арабско реване"
Съотношение на материалите:
за основата -
яйца 3 бр.;
кисело мляко 1,300 кг;
захар 0,600 кг;
брашно 1,100 кг;
олио 0,200 л;
масло прясно 0,200 кг;
орехови ядки 0,200 кг;
сода бикарбонат 0,025 кг;
канела 0,003 кг.
сироп за реването -
захар 1,000 кг;
гликоза 0,200 кг;
вода 0,700 л.
Захарта, яйцата, киселото мляко, олиото и маслото се смесват в един съд и цялата смес се разбърква добре до пълна хомогенност.
Към готовата смес се прибавят брашното, канелата, ореховите ядки, предварително нарязани на ситно, и содата.
Следва леко разбъркване с дървена лъжица до пълно смесване на продуктите, при което се получава рядко тесто. То се излива върху алуминиеви тави, покрити с хартия. Изпичането става в умерена пещ. След изстиването реването се нарязва на парчета и залива със сироп.
"Персийско реване"
14 яйца;
900 г брашно;
800 г кисело мляко;
600 г захар;
малко сода;
сироп - 1,5 кг вода; 1,5 кг захар.
Приготвяне:
Яйцата и захарта се слагат заедно в съд и се избиват на тих огън; докато захарта се стопи; сваля се от огъня и се избива още известно време. Прибавя се брашното, киселото мляко и содата, след което се размесва добре.
Налива се в тава, намазана с масло и поръсена с брашно. Пече се в умерена фурна.
Залива се със сироп, приготвен от вода и захар.
Източник: Владо Иванов, "Готварска книга", 1937.
Кадаиф
"Кадаиф с орехи"
Съотношение на материалите:
За основата:
сух кадаиф 0,500 кг;
прясно масло 0,250 кг;
орехови ядки 0,200 кг;
захар 0,200 кг;
За сиропа:
захар 1,000 кг;
вода 0,800 л;
ванилия 2 праха.
В тава с диаметър около 22 - 24 см се разстила половината от сухия кадаиф на тънък пласт, върху който се посипват счукани на ситно ореховите ядки. Те се покриват с останалата част от кадаифа и върху него се разпределя на малки купчинки прясното масло. Така приготвеният кадаиф се изпича при умерено затоплена фурна (около 180 С) в продължение на 30 - 40 минути.
В отделен съд се приготвя ароматизиран с ванилия захарен сироп, който се загрява на огън до кипване.
Изстиналият кадаиф се залива с топъл до 80 С захарен сироп.
След това тавата се покрива с хартия и кадаифът се оставя да отлежи няколко часа, за да попие напълно сиропа.
Сиропираният кадаиф се нарязва на четвъртити парчета.
"Кадаиф"
Вземаме
1/2 кг кадаиф;
1/2 кг захар;
1/4 кг масло;
100 - 200 г орехи;
малко канела.
Нареждаме половината от кадаифа в една средно голяма тавичка, посоляваме един пласт не много дребно начукани орехи, размесени с 1 - 2 чаени лъжички канела. Отгоре нареждаме останалият кадаиф, така че да е навсякъде еднакво висок и поливаме с разтопеното масло. Печем на фурна до зачервяване.
След като изстине, заливаме го с горещ сироп от:
1/2 - 3/4 кг захар с
1 кг вода.
Вместо с вода сиропа може да приготвим с мляко или с половин мляко, половин вода. Кадаифа тогава става по-вкусен. След като изстине и попие сиропа, нарязваме го на квадрати или ромбоиди.
Източник: "Изпитани рецепти за сладки"
"Кадаиф"
Продукти:
1 кг кадаиф;
1/2 кг масло;
300 - 400 г счукани орехи;
сироп: от 1 кг захар 3/4 л вода;
канела (лимонова кора).
Приготовление:
Половината кадаиф се слага в намазана тава.
Слага се малко масло. Разстилат се орехите, примесени с малко канела или лимонова кора. Отгоре се слага останалият кадаиф и масло. Пече се до розов цвят. Студен се залива с врящ захарен сироп.
Кадаифът може да се пече свит на гнезда с орехи по средата. За тази цел предварително се навлажнява слабо, за да могат да се свиват конците.