Соленки
"Солени бисквити"
Съотношение на материалите:
брашно 1,200 кг;
масло 0,550 кг;
каймак (млечна сметана) 0,200 кг;
жълтъци 6 бр;
сол 30 гр.
От продуктите се замесва тесто, подобно на маслените теста. След изстудяване тестото се разточва на платка, дебела 7 - 8 мм, която се намазва с разбит яйчен жълтък и се панира с настърган на ситно кашкавал.
Платката се нарязва на правоъгълни или с друга форма бисквити, които се нареждат в тави и се изпичат до зачервяване. Солените бисквити имат приятно солен вкус на масло и кашкавал.
Източник: Любенов, Г., Конов, Е., Битраков, Н., Каранешев, Т., Хаджиниколов, Хр., "Технология и пласмент на сладкарските изделия", издателство "Техника", София, 1960 г.
"Кашкавални пръчици"
Продукти в грамове за 1 порция:
брашно 120;
прясно масло 100;
кашкавал 120 (60 за тестото плюс 60 за поръсване);
яйца 1 бр;
жълтък за намазване 1 бр.
От брашно, сол, яйца, масло и половината от настъргания на ситно ренде кашкавал се замесва тесто.
Разточва се лист с дебелина 5 - 6 мм. Листът се нарязва на ленти с дължина 10 см и ширина 1 см. Лентите се намазват с яйце, поръсват се с останалия настърган кашкавал и се нареждат в тава, намазана с масло и поръсена с брашно.
Пекат се на умерена температура.