cake-garash-bg.alle.bg

Торта "Гараш"

Торта „Гараш” – ВТУ 179 – 52

Настоящите временни технически условия се отнасят за „гараш торта” приготвени от орехи, захар и белтъци, с прислойка от шоколад и каймак.

Гараш торта се приготвят по следната рецептура:

Рецепта в количество

Орехови ядки  150 грама;

Захар  150 грама;

Брашно №0  10 грама;

Белтъци  5 броя;

Кувертюр (шоколад)   520 грама;

Каймак   300 грама;

Захар  100 грама;

Бадеми за поръсване   5 грама.

Добив:  950 грама.

 

Суровините употребявани за приготвяне на „гараш торта” трябва да отговарят на изискванията на съответния стандарт или ВТУ.

Гараш тортите трябва да отговарят на следните условия:

І. Технически условия

1. Теглото на една гараш торта е 950 грама +-2%.

2. Изработването на гараш тортите трябва да се извършва по технологична инструкция, одобрена от Министерство на доставките хранителната промишленост.

3. Органолептични показатели.

А) Вкус и мирис. Сладък вкус, с ясно изразен вкус и мирис на шоколад.

Б) Форма. Кръгла.

В) Повърхност. Горната повърхност е равна и гладка поръсена по периферията с оцветени счукани бадеми. Долната повърхност е равна.

Г) Цвят. Цвета на горната повърхност е шоколадов, а на долната повърхност е бежав.

Д) Състояние на средата. При напречен разрез се забелязват редуващи се един над друг пластовете от изпечено тесто и шоколад с каймак. Най-отгоре тортата е глазирана с шоколад.

ІІ. Физико-химични показатели

4. Вид на показателите в %

Сухо вещество не по-малко от 89%;

Захар не по-малко от 52%;

Мазнини не по-малко от 33%;

Неразтворима пепел в 10% солна киселина до  0,07%;

Мед не повече от 10 мгр. в 1 кгр. продукция.

Олово, цинк, арсен, боя – не се допуска.

5. Не се допускат до продажба торти:

А) с признаци на развала;

Б) с чужди примеси;

В) с големи отклонения от установената форма;

Г) с чужд и несвойствен вкус и мирис.

6. Опаковка, маркировка, съхранение и транспорт.

А) Тортите се поставят на кръгли мукавени таблички или картонени кутии постлани с пергаментова хартия и се нареждат в дървени или алуминиеви табли.

Б) Маркировка. При доставката им за продажба тортите се придружават  със свидетелство за качество, което трябва да е подписано от директора на предприятието и началника на ОТК и да съдържа следните данни:

Наименование на предприятието производител

Вид на продукта

Дата на производството

Общо нетно тегло

Бройки

Вложени материали по вид (съдържание)

Трайност на продукта

ВТУ № 179-52.

В) Съхранение: Тортите се продават в продължение на не повече от 10 дни от деня на производството им, като се съхраняват в специални помещения, които трябва да отговарят на следните условия:

Температурата да не е по-висока от плюс 15 С

Да са сухи и светли

Снабдени с вентилационна уредба

В тях не трябва да се съхраняват други продукти, освен тестени изделия.

Г) Транспорт. Транспорта на „гараш торта” се извършва с превозни средства по правила в съгласие със „санитарните правила за транспорта на хранителните продукти”, одобрени от Държавна санитарна инспекция при М-во на Народното здраве, публикуван в „Известия” на Президиума на народното събрание, бр.80 от 5. X. 1951 година.

7. Правила за приемане. Приемането на всяка партида торти от производителя става със свидетелство за качество, като се извършва проверка на състоянието на продукта, опаковката, бройките и теглото.

А) Теглото на отделните торти се определя чрез заделяне на не по-малко от 10% от цялата партида торти, които се мерят поотделно.

Б) Под партида се разбира това количество торти приготвени от една смяна, с едно и също качество, по една и съща рецептура и предназначено за едновременно предаване, и оформена с едно удостоверение за качеството.

В) Качеството на тортите се гарантират от предприятието-производител.

Г) Проверката на качеството на тортите се отделят по избор на купувача не по-малко от 10 броя от общото количество торти. От тези отделни бройки се заделят 1 торта за провеждане на органолептични и лаборантни анализи.

8. Начин на изпитване. Методите за изпитване на тортите са съгласно общите аналитични методи, дадени във ВТУ 126-52.


Източник: Министерство на доставките и хранителната промишленост, Д. И. О. „Захарна индустрия”, „Временни технически условия на сладкарските изделия”, печатница при ДИП „Малчика” – София, София, 1953 г.


В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.