Торта "Гараш" 1968
Торта "Гараш"
Продукти Брутно тегло г Нетно тегло г
За платки
Орехови ядки 200 200
Пудра захар 200 200
Яйца (белтъци) - 8 бр. 200 200
Масло за намазване на тавата 20 20
Брашно за поръсване на тавата 40 40
За крем "Гараш"
Каймак 400 400
Захар на пясък 200 200
Шоколад Кувертюр 500 500
За глазиране
Шоколад 100 100
Олио за разреждане на шоколада 20 20
Бадеми за поръсване на тортата 30 30
Добив: 1400 г = 16 порции по 90 г
Много ситно смлените орехови ядки, пудрата захар и белтъците се разбъркват добре. Върху намазана с масло и поръсена с брашно тава се отбелязват 5 кръга. В тях се разпределя приготвена смес и се разстила равномерно до очертанията им. Платките се пекат в умерена фурна. Веднага след като се извадят от фурната, се обрязват по формата.
Кремът се приготвя така. Каймакът и захарта се кипват. Прибавя се нарязаният на ситно шоколад и се разбърква добре. Като се разтопи шоколадът, сместа се оставя да замръзне, а след това се разбива с тел, докато се сгъсти и получи по-светъл цвят. Изстиналите платки се съединяват с крема. Цялата торта се намазва с крем, заглажда се и се оставя да замръзне, след което се залива с темперирания и разреден шоколад. Обелените, накълцани и слабо оцветени със зелена боя бадеми се поръсват в кръг по края на тортата. След като замръзне, тортата се нарязва на парчета с нож, потопен в гореща вода.
Източник: Любомир Камберов, Стоил Вучков, Захари Захариев и колектив, "Сборник готварски рецепти за заведенията за обществено хранене", издателство "Техника", София, 1968 г