Торта "Гараш" 1983
Продукти:
10 яйца;
300 грама орехови или лешникови ядки;
300 грама пудра захар;
малко масло;
брашно за ръсене на корите;
Продукти за крема:
4 яйца;
¼ кг (250 грама) захар;
250 грама масло;
100 грама шоколад;
есенция (шоколадова);
200 куб.см вода;
Продукти за глазурата:
150 грама мармалад от шипки или от кайсии;
20 грама прясно масло;
300 грама шоколад;
Яйцата се разделят. Жълтъците се бият с 2/3 от захарта. Белтъците с 1/3 се бият на гъст сняг. Съединяват се жълтъците с белтъците. Ръсят се смлените ядки. Получената лека, пухкава смес се пече на пет платки върху тортено дъно, намазано с масло и поръсено с брашно. Опечени, корите се нареждат една върху друга, между тях се маже шоколадов крем.
Приготовление на крема:
Захарта с водата ври, докато се образуват през кръгчето на едно телче мехури, които са няколко един след друг. Така сгъстеният сироп се налива на тънка струя върху разбитите жълтъци. Сместа се бърка в съд със студена вода. Преди да изстине, се прибавя шоколадът, който е стопен на пара. Като изстине се съединява с разбитото масло. Ароматизира се с няколко капки шоколадена есенция.
Подредените платки се изравняват. Отгоре тортата се маже с тънък пласт фин мармалад.
Оставя се да позасъхне.
Приготвя се глазурата. Стопява се на слаб огън шоколадът. Слага се маслото. С бъркане глазурата се изглажда. Залива се тортата. Поднася се гарнирана с бадеми, зелено оцветени.
Обелените и нарязани на дълго и тънко бадеми се потапят в мляко и след това в безвредна зелена боя.
Източник: Соня Чортанова, Николай Джелепов, „Нашата и световната кухня и рационалното хранене – ІІ издание”, изд. „Медицина и физкултура”, София, 1983 г.