cake-garash-bg.alle.bg

Ястия с ориз

Ризото от хвъркато /де волай/

Продукти: 1 пиле, 1 чаша ориз, 2 чаши бульон от пилето, 200 гр. масло, 1 глава лук, 100 гр. кашкавал, доматен сос, сол.

Приготовление: В маслото се слага ситно нарязан лука и се пържи. Прибавя се ориза очистен и умит. Когато добре се запържи се залива с бульон и се посолява. Нарязано на дребни парчета месото се слага в ориза. Къкри на тих огън и се слага  във фурната, докато се сгъсти ориза. Сервира се с доматен сос и настърган кашкавал.

Ризото с шунка

Продукти:  1/2 кг. ориз, 200 гр. масло, 250 гр. шунка, 1 глава лук, 1 кг. вода или бульон, сол и пипер по вкус.

Приготовление: От маслото, лука и ориза направяме запръжка в която поставяме и шунката предварително нарязана на малки квадратчета. Всичко това заливаме с кипяща вода или бульон. Запушваме съда с капак и оставяме сместа  на слаб огън да се задуши дотогава докато се изпари водата. Сервира се с настърган кашкавал, или с настърган пармезан. По същия начин може да се приготви: Ризото с телешки или агнешки ядки, с мозъци, с пиле, с дробчета и др.

Източници: Владо Иванов, Борис Пенев, "Рецепти за електро-кухня", изд. "Електро Дом", 1939 г;
                   Владо Иванов, "Готварска книга", изд."Художник", София, 1937 г;
                   Владо Иванов, "Ръководство по готварство", София, 1937 г;
                   Захари Васов, "Готварска книга", изд."Зора", Кюстендил, 1937 г.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.